מע"מ אחיד ואל תנסו מע"מ דיפרנציאלי

אחרי כמעט עשור של מע"מ 17%, החל מתאריך 1.1.2025 המע"מ בישראל חוזר לשיעור גבוה של 18%.

פקיד מע"מ לוקח נתח מהעוגה של העסק
פקיד מע"מ לוקח נתח מהעוגה של העסק

הרבה דיונים על מע"מ (מס ערך מוסף) מחזירים לכותרות ויכוח ישן אם המע"מ צריך להיות אחיד לכל המוצרים ולכל האנשים או שאולי אפשר לקבוע אחוזים שונים למוצרים שונים כדי לעזור לשכבות החלשות ולעודד צריכה של מוצרים מסויימים.

מה זה מע"מ דיפרנציאלי?

המשמעות של מע"מ דיפרנציאלי היא שבמקום שהמע"מ יהיה אחוז קבוע, יהיה מע"מ בשיעורים שונים על מוצרים שונים.

לתומכי המע"מ הדיפרנציאלי יש כמה סיבות נפוצות שלכאורה נשמעות הגיוניות:

  1. השכבות החלשות מוציאות אחוז גבוה מהשכר על מוצרי מזון ביחס לשכבות החזקות ולכן מע"מ מופחת על מוצרי מזון יעזור בעיקר לחלשים.
  2. תמריץ חיובי לצרוך מוצרים בריאים וחינוכיים.
  3. תמריץ שלילי לצרוך מוצרים מזיקים לבריאות ולסביבה.
  4. כי זה קיים בהרבה מדינות באירופה.

נשמע הגיוני. אבל בפועל, כשחוקרים את הנושא לעומק, מגיעים למסקנה שהנזק גדול מהתועלת ואפשר להשיג את המטרות האלה בשיטות יותר טובות.

לפני רשימת הנזקים של מע"מ דיפרנציאלי, הנה כמה דוגמאות של הצעות פופוליסטיות שעלו ונפלו. לכל הצעה פופוליסטית יש הצעות אחרות שיכולות להשיג את המטרה בדרך יותר אלגנטית.

מע"מ אפס לרוכשי דירה ראשונה

זוגות צעירים יוכלו לקנות דירה ולקבל החזר על המע"מ עד גובה מסויים. נשמע טוב, נכון? אז זהו שלא.

תחשבו על יזם עם פרוייקט שיש בו 50 דירות בשכונה שמתאימה לזוגות צעירים. החזר המע"מ יגדיל את הביקוש לדירות בפרוייקט.

המשמעות היא שהיזם יכול להקפיץ את המחיר בגובה של החזר המע"מ ולמכור את הדירות בדיוק באותו קצב שהיה מוכר מקודם במחיר הרגיל.

במילים אחרות, רוב מוחלט של ההטבה היה מגיע לחברות הנדל"ן ולא לזוגות צעירים.

במקום לשחק עם המע"מ, עדיף לבנות יותר דירות ולצמצם בירוקרטיה של תהליכי אישורי בנייה ארוכים.

מע"מ אפס על מוצרי יסוד

הרעיון הוא לעזור לשכבות החלשות באמצעות מע"מ אפס על רשימה של מוצרי מזון בסיסיים כמו לחם, חלב וביצים.

אבל בואו נשאל את עצמנו: האם ההטבה באמת תלך בעיקר לשכבות החלשות? הרי עשירים מוציאים כסף על מזון יותר מעניים. משפחה עם קשיים כלכליים תקבל הטבה קטנה ומשפחה אמידה שרוכשת יותר מזון תקבל הטבה גדולה.

ומה לגבי טבעונים ואלרגים שלא צורכים ביצים וחלב אלא תחליפים יותר יקרים שלא נמצאים בסל של מוצרי יסוד? הם יצטרכו לסבסד את ההטבה לאחרים מכספי המסים שלהם.

אם המטרה לעזור לחלשים, מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) או מענק אוניברסלי יהיו יותר אפקטיביים.

מע"מ אפס על תרופות מרשם שאינן בסל

עוד הצעה שבהתחלה נשמעת הגיונית כדי לעזור לחולים שיש להם הוצאות גבוהות על הבריאות שלהם.

אבל בואו נחשוב על זה רגע. נניח שההצעה הזו תעלה לקופת האוצר מיליארד שקל, באותה מידה אפשר להגדיל את תקציב סל התרופות בסכום זהה ולהוזיל את מחירי התרופות.

מע"מ שונה למוצרים לפי קטגוריות

חסידי השיטה הזו נותנים לדוגמא מדינות באירופה שבה יש חלוקה לפי קטגוריות ובכל קטגוריה מע"מ שונה.

למשל בספרד המע"מ הרגיל 21%, על מוצרי חלב 4% ועל שאר מוצרי המזון 10%.

בשבדיה המע"מ הרגיל 25% ועל חלק ממוצרי המזון 12%.

מדובר בשיטה היסטורית ישנה שהאירופאים התרגלו אליה כך שגם אם ינסו לבטל אותה בהמלצת הבנק העולמי, קרן המטבע העולמית וה-OECD, הם צפויים להיתקל בהתנגדות ציבורית למרות שהציבור הכללי ירוויח מתיקון השיטה של מעבר למע"מ אחיד בלי הטבות ובלי פרוטקציות.

למע"מ דיפרנציאלי יש חסרונות בולטים וכמה עיוותים כלכליים. הנה כמה דברים שלא עלולים לקרות אלא בוודאות יקרו אם נעתיק את השיטה המעוותת של מע"מ דיפרנציאלי.

המע"מ הרגיל יעלה

כל הפחתת מע"מ במקום אחד תעלה את המע"מ הרגיל כדי לשמור על איזון תקציבי. ככל שיורידו יותר במקומות אחרים, כך יקפיצו עוד ועוד את המע"מ הרגיל.

הלחצים הפוליטיים יגרמו לזה שרשימת ההטבות תעלה ותעלה ולא ייגרעו ממנה מוצרים כך שאפשר להניח שגם המע"מ הרגיל יעלה ויעלה.

המע"מ הרגיל יכול בקלות להגיע ל-21%. ככל שימשיכו לתת הטבות ליותר קבוצות לחץ, יכול להיות כאן אפילו מע"מ 25%.

גדודי לוביסטים יסתערו על הכנסת

גם עכשיו מידי פעם עולות דרישות של הפחתות מע"מ אבל הדרישות באות בעצימות נמוכה כי השער סגור. ברגע שהשער ייפתח, אנחנו נראה גדודי לוביסטים מטעם העסקים החזקים מגיעים לכנסת כדי לשכנע את חברי ועדת הכספים או ועדת הכלכלה להפחית להם את המע"מ.

לכולם יהיו סיבות מוצדקות ומי שיתנגד לדרישות שלהם יקוטלג בתקשורת בתור "מתעלל בחלשים ומזיק לבריאות" כי אותן חברות מפרסמות בערוצי התקשורת ובהוראת העורך הכתבים שומרים על האינטרסים של מקום העבודה.

מה, לא נפחית מע"מ על מזון בסיסי? ועל מוצרי בריאות וספורט כדי לעודד אורח חיים בריא? ועל ספרים כדי לעודד קריאה? ועל מופעי תרבות בשביל הנשמה? ועל מוצרים לתינוקות כדי לעזור למשפחות צעירות? ועל ציוד לבית הספר בשביל החינוך? ועל הוצאות תקשורת כי זה חשוב? ועל דירות בפריפריה כדי לעודד לגור שם?

ככה זה יעבוד בדוגמא של הספרים. הוצאות הספרים הגדולות יגדילו את תקציב הפרסום בכל אמצעי התקשורת. הלוביסטים שלהם יעבדו כדי לשכנע שספרים זה דבר חשוב ולכן יש להפחית עליהם מע"מ. בתקשורת יהיו כתבות שסוקרות את הפעילות שלהם. פוליטיקאי שמיישר קו, יקבל סיקור אוהד עם תמונות מחמיאות. פוליטיקאי שמתנגד, יקבל סיקור שלילי עם תמונות גרועות וכותרת עם ציטוט שהוצא מהקשרו.

מי יקבלו הטבות מע"מ? ברור שאלו יהיו החזקים שצועקים הכי חזק ומשלמים הכי הרבה ללוביסטים.

שטח משוחרר לא יוחזר

מאוד קל לנו לדמיין פוליטיקאים שמפחיתים מע"מ על קטגוריית מוצרים. אבל ברגע שזה יקרה, הרבה יותר קשה לדמיין פוליטיקאים שמבטלים את ההטבות האלה.

מאבקים נגד ביטול הטבות קשוחים יותר ממאבקים עבור מתן הטבות. תזכרו את כל הפעמים שניסו לבטל את הטבת מע"מ אפס על פירות וירקות או על העיר אילת.

זו הסיבה העיקרית שעדיין יש מע"מ דיפרנציאלי באירופה למרות שיש הסכמה בין הכלכלנים שעדיף מע"מ אחיד. ההתנגדות של קבוצות לחץ קטנות שמרוויחות הרבה כסף מהשיטה לא שווה לפוליטיקאים את כאב הראש בלהזיז להם את הגבינה (שיש עליה מע"מ מופחת).

כמו שכתב יורם טהרלב ז"ל: שטח משוחרר לא יוחזר לא היום ולא מחר.

עוד תקנים והוצאות לרשות המסים

מע"מ אחיד הוא פשוט לגבייה. יש אחוז קבוע על כל המוצרים ולא צריך להסתבך. הבעיה היא שעל כל עיוות בחישוב המע"מ, רשות המסים תדרוש ותקבל עוד תקנים. והם לא יהיו זולים.

יהיו פקידים נוספים שיבדקו שיש התאמה בין המוצרים למע"מ המוצהר, יהיו שידרוגים יקרים למערכות הממוחשבות כדי לתמוך בשינויים, יהיו פקחים שיבדקו את מי שעשוי לתחמן את המערכת ויהיו ויכוחים על מוצרים שונים שיגיעו לבית המשפט כדי לפסוק אם המוצר שייך לקטגוריה המוזלת.

ההוצאות הנוספות יביאו לעליית המע"מ הכללי בלי לחסוך שקל אחד לצרכנים.

עוד הוצאות לעצמאים ולחברות

כשיש מוצרים שונים עם שיעורי מע"מ שונים, גם ההוצאות על הנהלת חשבונות יעלו. רואי החשבון יגדילו את שכר הטרחה כי יש להם יותר עבודה והוצאות העסק יגדלו.

כמובן שחלק מהגידול בהוצאות של העסקים יתגלגל בסוף לצרכנים.

פתח גדול לרמאויות

בחנות של מר תחמני יש מגוון מוצרים שונים. ביניהם 2 מוצרים באותו מחיר, על הראשון יש מע"מ 20% ועל השני 5%. לקוח מעביר בקופה את המוצר הראשון. מה יעשה מר תחמני? הרי יש לו אפשרות להקליד בקופה את המוצר השני ולחסוך כמה אחוזים לעצמו.

מקרים כאלה מתרחשים עכשיו על אש קטנה בחנויות קטנות שיש בהן גם ירקות ופירות וגם מוצרים אחרים. לפעמים גם תופסים אותם.

אבל כשהפתח הזה ייפרץ למגוון גדול של מוצרים, יהיו רמאויות כאלה בעצימות גבוהה. לא תמיד זו תהיה רמאות מובהקת, לפעמים זו תהיה פרשנות שונה לגבי קטגוריית המוצר עד שבית המשפט יכריע.

ומה לגבי מע"מ על פירות וירקות?

על פירות וירקות יש מע"מ אפס. כלומר, בתנאי שהם לא עברו עיבוד כמו חיתוך, קילוף ועיצוב. טוב, לא כולל חצי אבטיח כי הוא גדול אז מותר לחתוך אותו ולשמור את הטבת המע"מ.

אז יש פירות וירקות בשוק עם מע"מ אפס, יש פירות וירקות שנחתכו יפה לקוביות עם מע"מ מלא ויש באמצע מארזים חגיגיים שמגיעים לבית המשפט כדי לפסוק אם היה עיבוד או לא היה עיבוד.

אין שום היגיון למסות בצורה שונה מנגו שלם ומנגו חתוך שאפשר להקפיא. ההיגיון אומר שגם על פירות וירקות יהיה מע"מ רגיל ואז גם יהיו פחות העלמות מס כי צריך לדווח למע"מ בצורה מסודרת והם יבדקו את הדיווחים כמו שבודקים את כולם.

אם יש חשש לפגיעה בחקלאים ובצרכנים, כבר עדיף להשתמש בסכום הזה כדי לספק תמיכה ישירה לחקלאים במקביל ליבוא חופשי. למעשה, היום רוב ההטבה מגיעה בכלל לרשתות השיווק הגדולות.

גם מע"מ באילת

עוד פטור שצריך לבטל נמצא באילת. גם שם צריך שיהיה מע"מ רגיל. במקום הטבת מע"מ, עדיף להשתמש בסכום הזה כדי לתת הטבות מס רגילות לעסקים ולתושבים.

חומר מומלץ לקריאה נוספת

לסיכום, מע"מ צריך להיות אחיד לכל המוצרים ולכל האנשים. מע"מ דיפרנציאלי יגרום לנזק יותר מתועלת בגלל התייקרות רוב המוצרים, לחץ פוליטי של החברות החזקות במשק, סירבול מערכת המס ופתח רחב לרמאויות. תשאירו את המע"מ אחיד לכולם בלי פרוטקציות למקורבים.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓