איך מיצוע עוזר להשקיע סכום גבוה חד פעמי

המטרה: להשקיע סכום גבוה חד פעמי בלי להסתכן בירידה חדה בהפתעה.

קהל היעד: מי שרוצה להתחיל להשקיע כשיש בעו"ש סכום גבוה.

האמצעי: מיצוע בעזרת חלוקת הכסף להרבה מנות קטנות.

מיצוע שקלי

מיצוע שקלי

יש הרבה אנשים שדוגרים על ערימת מזומנים. הם יכולים להיות חכמים, מצליחים בתחומם ולהרוויח יפה. ובכל זאת, כשזה מגיע לחסכונות שלהם, קרן הפנסיה נמצאת במסלול שהסוכן הגדיר, קרן ההשתלמות במסלול כללי והחיסכון שהצטבר בנפרד יושב בעו"ש או באיזה פיקדון בנקאי בריבית אפסית.

במקרה כזה שנאת הסיכון והפחד להפסיד גוברים על השאיפה להרוויח. וזה גם הגיוני לפי הטבע האנושי: להפסיד 120,000 ש"ח הרבה יותר כואב ומדיר שינה מאשר לדעת שיכולתי להרוויח את הסכום הזה ולא עשיתי זאת. כסף שמעולם לא היה שלי לא כואב כמו כסף שכבר החזקתי ביד ופתאום נעלם.

אבל כפי שכבר ראינו, מזומן בעו"ש יוצר הפסד בטוח בגלל סיכון אינפלציה. רק בשנה האחרונה המזומן איבד מערכו כמעט 3% וזה עוד לפני עליות המחירים הצפויות של פברואר 22. לעומת זאת, שוק ההון בפיזור גבוה עלול להיות מסוכן בטווח הקצר אבל בטווח הארוך הסיכון לאורך ציר הזמן הולך ויורד עד ששואף לאפס.

הפחד הגדול של המשקיע המתחיל

עכשיו נניח שהצטבר בעו"ש סכום משמעותי של 240,000 ש"ח ורוצים להתחיל להשקיע. איך מתחילים בכלל?

הנה כמה מקרים נפוצים:

1. דן חסכן צבר סכום גבוה. אחרי קריאה בכמה אתרים ושאלות בפורומים ובקבוצות, החליט לקפוץ למים, לפתוח תיק השקעות ולהתחיל לצבור הון. גם אני פעם הייתי כזה, עד שחרשתי על בלוג הסולידית ונפקחו לי העיניים.

2. סכום גבוה חד פעמי שמגיע ממכירת נכס. זה יכול לקרות אחרי מכירת דירה, מכירת עסק או מימוש אופציות ממקום העבודה.

3. פיצויים או ירושה.

מי שמחזיק כבר תיק השקעות פעיל, פחות יחשוש להזרים את הסכום הזה לתוך התיק. מי שמשקיע בפעם הראשונה, הפחד עלול לשתק אותו.

מה יקרה אם אפתח עכשיו תיק של 240,000 ש"ח ומחר תהיה ירידה של 5%? אולי אחרי זה יהיה רצף של הרבה ירידות וקצת עליות ותוך חודש הירידה תהיה של 50%. להפסיד בחודש אחד 120,000 ש"ח זו חתיכת טראומה שתגרום להרבה אנשים שפויים לברוח מהבורסה ולא להתקרב אליה לעולם כי "זה כמו קזינו".

גם מי שיחזיק חזק ויחכה לעליות שיבואו, עלול לגלות שצריך לחכות כמה שנים טובות רק כדי לחזור לנקודת ההתחלה.

חלוקה להרבה מנות קטנות

כאן בא לעזרתנו רעיון המיצוע. במקום להשקיע במכה אחת 240,000 ש"ח ולהיות תלויים בנקודת זמן אחת שעלולה להתברר בדיעבד כנקודת שיא לפני הירידה הגדולה, אפשר לחלק את הסכום להרבה מנות קטנות ולקנות במחיר הממוצע שיהיה השנה.

במקרה שלנו אפשר להחליט לבצע 12 הפקדות חודשיות של 20,000 ש"ח. כמובן שאפשר גם 6 הפקדות דו-חודשיות של 40,000 ש"ח או 4 הפקדות רבעוניות של 60,000 ש"ח. זה כבר יותר קטע פסיכולוגי כי מנות קטנות לא מפחידות כמו מנות גדולות.

כדי לא להתפתות לנסות לתזמן את השוק, עדיף לבחור מראש תאריכים קבועים ולעמוד בהם. למשל כל 1 בחודש. אם אפשר, רצוי להגדיר הוראת קבע ולהזרים את המנות לתיק בצורה אוטומטית.

מקום טוב באמצע

מיצוע זה כמו סוג של ביטוח. אנחנו מוכנים לוותר קצת על תשואה פוטנציאלית בתמורה לביטוח נגד מקרה קיצון בתקופת ההפקדות. זה לא אומר שנקבל הגנה מכל מקרי הקיצון, למשל שנה של דישדוש ואז נפילה, אבל זה מכסה בצורה די טובה את המקרים היותר נפוצים.

מיצוע עובד לשני הכיוונים: אם פתאום יהיו עליות חדות, נפספס את העליות האלה. אם פתאום יהיו ירידות חדות, נקנה ני"ע בזול בזכות הירידות האלה.

ברוב המקרים יותר משתלם להכניס הכל במכה ולא למצע. אבל למי שנכנס בדיוק בנקודת השיא לא אכפת מה קורה ברוב המקרים אלא מה קרה במקרה הפרטי שלו. לכן הוא עשוי להגיד מראש: אני מוכן לוותר השנה על חלק מהעליות כדי לא להסתכן בלחטוף את הכאפה של החיים.

יתרונות של מיצוע שקלי

1. מקטין את הסיכון של ירידה חדה בדיוק אחרי הכניסה לשוק.

2. מבחינה פסיכולוגית פחות מפחיד להשקיע סכומים קטנים.

3. משקיעים מתחילים יכולים להתרגל בהדרגה לתנודות ולסיכונים.

4. בכל הפקדה חדשה אפשר לאזן את התיק מבחינת מניות/אג"ח בלי מכירה שעולה עמלות ומס רווח הון.

חסרונות של מיצוע שקלי

1. אם יהיו עליות חדות במהלך השנה, נפספס אותן.

2. יש התעסקות חודשית עם הפקדות וקניית ני"ע.

3. בזמן הזה יש כסף שמתבטל ולא עובד בשבילנו.

4. קיים פיתוי מסוכן לתזמן את השוק ולשחק עם מועדי ההפקדה.

שיטות נוספות של מיצוע

במקרה שלנו לקחנו את הסכום וחילקנו ל-12 מנות שוות. פשוט פשוט פשוט. אבל יש עוד שיטות למצע את השוק.

מספר קבוע של יחידות – אם אותם 20,000 ש"ח יכולים לקנות עכשיו 100 יחידות של קרן נאמנות שחשקנו בה, אחת משיטות המיצוע אומרת שבכל חודש נקנה 100 יחידות בלי קשר למחיר שלהן. בעיניי זה לא נראה הגיוני כי אחרי עליות נשקיע יותר כסף ואחרי ירידות נשקיע פחות כסף. אם כבר אז צריך להיות להיפך.

מיצוע לפי יעד תשואה – נניח שאנחנו מצפים לקבל מקרן הנאמנות 0.5% בחודש ממוצע ואנחנו רוצים להפקיד 20,000 ש"ח בחודש. נפקיד עכשיו 20,000 ונבדוק בעוד חודש את שווי התיק. לפי היעד שקבענו התיק צריך להיות שווה 20,100 ואחרי ההפקדה החדשה 40,100. אם התיק שווה 20,000, נפקיד 20,100. אם התיק שווה 20,600, נפקיד 19,500. כלומר, נפקיד כמה שצריך כדי להגיע ליעד של שווי התיק. אחרי עוד חודש נפקיד מה שצריך כדי לצבור 60,301 ואחרי עוד חודש נפקיד מה שצריך כדי לצבור 80,602. בשיטה הזו נשקיע פחות אחרי עליות ונשקיע יותר אחרי ירידות. החיסרון העיקרי בשיטה הזו נמצא בהתעסקות ובהכנת אקסלים.

ואפשר גם למצע דרך איזון התיק

ככל שתיק ההשקעות יותר מנייתי, ככה הוא חשוף יותר לתנודות ונמצא בסיכון שמחר יתחילו הירידות. אם התיק שלנו לא מתפרע על מניות, למשל תיק 50/50 שמכיל 50% מניות ו-50% אג"ח, אפשר לשמור על התיק באמצעות מנגנון האיזון.

הרי מה הבעיה בלהיכנס במכה? שאם שוק המניות יירד, לא יהיה לנו מקור תקציבי לקנות מניות במחירי רצפה וליהנות מהמחירים הזולים. אבל בתיק של חצי מניות וחצי אג"ח, אחרי תנודות חדות אפשר לאזן את התיק וכך למכור ביוקר ולקנות בזול.

אם אנחנו חובבי סיכון וסיכוי ומוכנים להיות על 90% מניות לעוד הרבה שנים, נוכל להגדיר למשל את החלוקה לפי הזמנים הבאים:

בפתיחת התיק היום – 50/50.

בעוד רבעון מהיום – 60/40.

כעבור רבעון נוסף – 70/30.

כעבור רבעון נוסף – 80/20.

כעבור רבעון נוסף – 90/10.

בשיטה הזו הכסף שלנו לא יתבטל בעו"ש אלא יתחיל לעבוד מהיום הראשון. אם בשלב כלשהו תהיה נפילה חזקה בשוק המניות, נוכל למכור אג"ח ולקנות עוד מניות כדי לחזור לתמהיל שהגדרנו מראש.

ברבעון הבא כשנגדיל את החשיפה למניות, במצב שהיו נפילות בדרך, נרוויח עוד יותר את ההזדמנות לקנות מדדי מניות במחירי רצפה.

לפני המיצוע חשוב לשים לב

רגע לפני שמפקידים את המנה הראשונה, הנה כמה דברים לשים לב אליהם.

1. כל פעולה שתבצעו תהיה על אחריותכם בלבד. מה שמתאים לי ולאחרים, לא בהכרח מתאים לכל אחד.

2. אל תתבאסו אם תפספסו חלק מהעליות. באותה מידה היו יכולות להיות גם ירידות. המיצוע משטח תנודות משני הצדדים.

3. חשוב לשמור על פיזור גבוה. חברה בודדת יכולה להתרסק ולא לחזור לשיא שלה. סקטור בודד יכול להיפגע ולא לחזור לעצמו במשך הרבה שנים. כשיש פיזור גבוה, מבחינה היסטורית תמיד היו עליות בטווח הארוך.

4. אם בהפקדה חודשית תשלמו עמלת מינימום לפעולה או שיש עלויות גבוהות על הרבה פעולות, עדיף לקנות אחת לרבעון ולא אחת לחודש. כשקונים ני"ע נקובים בשקלים בבית השקעות ישראלי, הפקדה של לפחות 10,000 ש"ח אמורה להיות מעבר לעמלת המינימום. כשמדובר במט"ח יש עוד הרבה עלויות מסביב ואז כנראה עדיף מנה רבעונית ולא חודשית.

5. אם אין לכם כדור בדולח שמגלה את העתיד, אל תנסו לתזמן את השוק. זה עלול להיות מתכון לאסון. תקבעו מראש מתי לקנות וכמה ובאיזו חריגה תאזנו את התיק למשקל המקורי.

6. אם עדיין יש לכם חששות בכניסה לעולם ההשקעות, למרות שמדובר במנות קטנות, מומלץ לצפות בקורס השקעות ופנסיה ביעילות ובפשטות של רונן מרגוליס. גם אני לקחתי את הקורס כדי לבנות בצורה יעילה את תוכנית ההשקעות של המשפחה שלי אז תוכלו להשתמש בקוד קופון במבצע "חבר מביא חבר".

לסיכום, להשקיע סכום כסף גבוה במכה אחת יכול להיות מפחיד, במיוחד כשיש חשיפה גבוהה לשוק המניות. כדי לישון טוב בלילה ולהתגבר על הפחד, אפשר לחלק את הסכום להרבה מנות קטנות ולשטח את מקרי הקיצון שאולי יהיו בקרוב.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓