המטרה: לצמצם את הסיכון ששינוי במט"ח יפגע בתיק ההשקעות שלנו.
קהל היעד: משקיעים שחשופים למט"ח, למשל בקרנות נאמנות או קרנות סל.
האמצעי: קרן מנוטרלת מט"ח? בואו נבדוק את העניין.
בשנים האחרונות הירידה המתמשכת בשער הדולר מאוד מורגשת, לטוב ולרע. לטוב בשביל היבואנים ולחובבי הקניות באתרים בחו"ל, לרע בשביל היצואנים ולתעשיית ההייטק שמכניסה דולרים בזמן שרוב ההוצאות בשקלים.
אז בואו נדבר על פערים. נניח שלפני כמה חודשים קנינו קרן נאמנות מחקה מדד אמריקאי ב-100 דולר והיום היא שווה 105 דולר. ונניח שבזמן הזה הדולר ירד משער 3.6 לשער 3.4. לכאורה הרווחנו 5 דולר אבל היו לנו 360 שקל שהפכו ל-357 שקל. זה אומר שהפסדנו 3 שקלים. ושקלים זה מה שחשוב לנו כי רוב ההוצאות שלנו בשקלים ולא בדולרים.
נשאלת השאלה: איך מקטינים את הסיכון שירידה בשער הדולר תחתוך לנו את הרווחים? שעלייה של 5% תמשיך להיות עלייה של 5% בלי קשר לשינוי במט"ח?
קרנות מנוטרלות מט"ח
למרבה השמחה שוק קרנות הנאמנות פורח בשנים האחרונות ולאחרונה הצטרפו גם קרנות הסל שנסחרות במהלך היום. הרבה מדדים מכל הסוגים, המדינות, הסקטורים, מניות וגם אג"ח, נגישים היום יותר מאי פעם.
כנראה שהירידה הארוכה בשער הדולר השפיעה על המוצרים כי אני רואה יותר ויותר קרנות מחקות מדדים שמנטרלות את המט"ח. המשמעות היא שאם המדד הדולרי עולה למשל ב-10%, גם המדד השקלי יעלה ב-10%, בלי קשר אם שער הדולר עלה או ירד באותה תקופה.
איך לזהות קרן מנוטרלת מט"ח?
קודם כל לפי השם המלא של הקרן שמכיל מנוטרלת מט"ח או שם דומה.
לפעמים רואים את השם הקצר אז חשוב גם לבדוק פרופיל חשיפה: 4D או 4A.
המספר 4 אומר שזו קרן על טהרת המניות. קרן אגחית תתחיל עם 0.
D – הקרן חשופה לחלוטין לשינויים במט"ח.
A – הקרן לא חשופה לשינויים במט"ח.
קרן מחקה מדד סנופי תהיה בסימון 4D וקרן מחקה מדד סנופי מנוטרלת מט"ח תהיה בסימון 4A.
לגדר מט"ח או לא לגדר מט"ח?
אם שער הדולר כל הזמן יורד ויורד, האם כדאי לגדר את הסיכון של ירידות נוספות בשער הדולר ולנטרל מט"ח?
התלבטתי הרבה בקשר לזה ובסוף הגעתי למסקנה – לא לגדר מט"ח!
כרגיל, זו לא המלצה אלא דעתי האישית וכל מי שמבצע פעולה אחראי למעשיו. אז למה לא בעצם?
עלויות נסתרות על גידור מט"ח
מה חשבתם, שעושים הוקוס פוקוס והשקל מתחפש לדולר ירקרק? זה לא עובד ככה. בפועל החברה שמנהלת את הקרן קונה חוזה עתידי שנועל את שער הדולר של היום בין אם יעלה או יירד.
לא אכנס לפרטים הטכניים המשעממים איך זה עובד מאחורי הקלעים אבל יש לחוזים האלה עלויות שלא מופיעות בדמי הניהול של הקרן ולא תמצאו אותן בשום מקום מלבד בירידה קטנה מתמשכת בשווי של הקרן.
הימור על שער הדולר
הסיכוי שבעוד שנה מהיום שער הדולר יירד זהה לסיכוי שהוא יעלה. מי שמחזיק כדור בדולר שמנבא את השוק, יכול להתעשר בקלות מהמידע על מה הולך לקרות.
אבל לאף אחד מאיתנו אין כדור בדולח כזה. היו תקופות ארוכות שבהן שער הדולר עלה ושכר הדירה היה בדולרים. היו גם תקופות ארוכות של ירידות בשער הדולר. אז יכול להיות שהדולר יירד וההימור יצליח אבל באותה מידה יכול להיות שהדולר יעלה ונתבאס שפספסנו את העליות.
עיוות בשווי האמיתי של השוק
כדי להבין את המצב, נחשוב על מקרה קיצון. נניח שפתאום יש מלחמה קשה בארץ והוצאות הביטחון נוסקות, בנק ישראל מדפיס כסף בקצב קטלני, האינפלציה משתוללת ושער הדולר קופץ פי 10 מ-3.4 שקל ל-34 שקל. לשם נוחות החישוב, שוק המניות נשאר באותו שווי.
במצב כזה קרן נאמנות שעלתה 100 דולר (340 שקל) תהיה שווה עכשיו רק 10 דולר (34 שקל). האם חברות הענק שמופיעות במדד באמת שוות עכשיו רק עשירית מהמצב הקודם? ברור שלא.
במקביל קרן נאמנות רגילה שעלתה 100 דולר (340 שקל) תמשיך להיות שווה 100 דולר (3400 שקל). כוח הקנייה של שווי הקרן נשאר אותו דבר.
אני לא חושש שמשהו כזה יקרה בקרוב אבל רציתי להמחיש איך גידור מט"ח יוצר עיוות מוזר ולא משקף את השווי האמיתי של הנכסים שלנו.
ואם כבר להמר על מטבע, על מי להמר: על מטבע של המעצמה החזקה בעולם או על מטבע של מדינה קטנה במזרח התיכון?
אני אישית לא חובב הימורים אז לא אהמר על אף מטבע אלא אעדיף לשמור על השווי האמיתי של התיק בלי מניפולציות.
למי כן מתאים לגדר מט"ח?
אפשר להסתכל על זה כמו ביטוח. תוחלת הביטוח היא שלילית, כלומר בממוצע המבוטח משלם יותר ממה שיקבל. אבל הוא מוכן לשלם סכום קטן כדי למנוע אסון גדול שיש לו הסתברות כלשהי.
יצואן שחתם על חוזה ועומד לקבל בעוד חודש מיליון דולר בתמורה לסחורה, ישלם בחודש הזה בשקלים על עובדים, שכירות וחומרי גלם. הוא לא יכול להרשות לעצמו הפסד כספי בגלל ירידה בשער הדולר. ולכן הוא כנראה ינעל את שער הדולר של היום באמצעות חוזה עתידי. בממוצע הוא מפסיד כי יש עלויות לגידור מט"ח אבל מבחינתו הוא עושה ביטוח כדי לקבל ודאות ולהימנע מתרחיש של הפסד כלכלי.
בתיק השקעות לטווח ארוך זה כבר לא רלוונטי. במיוחד כשלאורך זמן יש גם עליות וגם ירידות שלרוב מתקזזות ביניהן.
שתי קרנות מחקות סנופי להשוואה
הייתי סקרן לבדוק עד כמה גידור מט"ח באמת עובד ומצאתי 2 קרנות נאמנות מחקות מדד S&P 500 של IBI, שתיהן עם דמי ניהול 0.25% ודמי נאמנות 0.03%.
5117601 – איביאי מחקה סנופי (4D)
5123021 – איביאי מחקה סנופי מנוטרלת מט"ח (4A)
בדקתי את המצב בין שני תאריכים עם שער דולר כמעט זהה:
מיום 29.6.2017 (שער הדולר 3.49) עד ליום 30.4.2020 (שער הדולר 3.5).
לאורך תקופה של 34 חודשים עם אותו שער דולר בנקודת הזינוק והסיום, שתי הקרנות אמורות להציג ביצועים זהים, נכון?
זה לא מה שגיליתי. במהלך הזמן הפערים הלכו וגדלו עד שבסוף התקופה הקרן הרגילה עלתה ב-23.9% והמנוטרלת עלתה רק ב-16.27%.
אותה חברת השקעות, אותם דמי ניהול, אותו שער דולר בהתחלה ובסוף, וקיבלנו פערים גדולים שאין לי דרך להסביר אותם.
לעשות סדר בתיק ההשקעות
אם אתם מחזיקים בתיק ההשקעות קרן מנוטרלת מט"ח, תבדקו אותה ראש בראש מול קרן מקבילה רגילה ותשאלו את עצמכם אם יש הצדקה להמשיך להחזיק בה.
אם אין לכם עדיין תיק השקעות במסחר עצמאי או שיש לכם תיק קצת מבולגן ואתם רוצים לעשות סדר ולהיות שלמים עם ההחלטות שלקחתם, אני ממליץ על קורס החירות הפיננסית של רונן מרגוליס. בזמנו עשיתי את הקורס הפרונטלי אבל עכשיו יש גם קורס דיגיטלי כולל קוד הנחה של 20% במבצע חבר מביא חבר.
לסיכום, יש מצבים שבהם הגיוני לנטרל את הסיכון בשינוי מט"ח. תיק ההשקעות לדעתי הוא לא אחד מהם בגלל העלויות הנסתרות של הגידור, ההימור שיכול להפסיד והעיוות בשווי האמיתי של השוק. לכן אני מעדיף קרן נאמנות רגילה ולא מנוטרלת מט"ח.
תודה רבה! מאמר חשוב ביותר.
תודה רבה אלון על מאמר קליט, ברור ותמציתי.
בהקשר הזה אני תמיד שמח להפנות לפוסט מ- 2013 בבלוג של רן נתן – "למה לא גידרתי, אני לא מגדר ולא אגדר".
קריאת חובה בהקשר של הפוסט לדעתי.
https://assafnathan.com/2013/11/%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%9C%D7%90-%D7%92%D7%99%D7%93%D7%A8%D7%AA%D7%99-%D7%90%D7%A0%D7%99-%D7%9C%D7%90-%D7%9E%D7%92%D7%93%D7%A8-%D7%95%D7%9C%D7%90-%D7%90%D7%92%D7%93%D7%A8/