הלוואות חברתיות: בלנדר, טריא או BTBIsrael?

המטרה: להשקיע את הכסף בצורה יציבה ללא תנודות חדות.

קהל היעד: אנשים שמחפשים השקעות אלטרנטיביות פאסיביות.

האמצעי: הלוואות חברתיות? בואו נבדוק ביחד.

הלוואות חברתיות

הלוואות חברתיות

בשנת 2014 יצא לי לצפות בכתבה מעניינת על תחום חדש שהגיע לישראל: הלוואות חברתיות הידועות גם בשם הלוואות עמית לעמית או הלוואות P2P. לכולם יש סיפור רקע דומה לבעיה ולפתרון שהם מציעים.

שני אנשים יושבים אחד ליד השני בתור בבנק. אחד מהם רוצה לחסוך את כספו והשני רוצה לקחת הלוואה מהבנק. פערי הריביות ביניהם יהיו אדירים. החוסך יקבל חלקיק קטן של אחוז והלווה ישלם ריבית באזור 8%. הבנק יגזור קופון על כל מה שבאמצע.

אז למה ששני האנשים האלה לא יסגרו ביניהם את ההלוואה ללא תיווך של הבנק? הריבית יכולה להיות איפשהו באמצע. התשובה ברורה: הם לא מכירים אחד את השני. אם הלווה יפסיק לשלם את החובות שלו, המלווה אכל אותה והלך הכסף. הבנק יודע להתמודד עם הסיכון כי יש לו מידע מפורט על הלווה, הוא יודע לבדוק עד כמה הלווה מסוכן לפי דירוג האשראי שלו ויש לו מחלקה משפטית לטיפול בגבייה.

ואז באו לעולם אתרי הלוואות חברתיות

החברות החדשות הכריזו: אנחנו לא מלווים כסף ולא לווים כסף אלא מתווכים באמצע ומסתפקים בעמלה צנועה במקום לקחת הכל לעצמנו. המלווה לא צריך להתעסק עם בדיקת פרופיל סיכון, גבייה והוצאה לפועל. כל המערכת אוטומטית וכל מה שצריך לעשות זה להפקיד כסף.

בעקבות הכתבה עשיתי ניסוי. מצאתי 4 אתרים שמספקים שירות של הלוואות חברתיות ובכל אחד מהם הפקדתי 10,000 ש"ח.

מאז עברו כמעט 7 שנים כולל כמה משיכות והפקדות נוספות וזה הזמן שלי לשתף במסקנות. הבדיקה של התשואה האמיתית נטו אחרי עמלות ומסים נעשתה באמצעות פונקציית XIRR באקסל.

מיטב דש הלוואות eLoan

בהתחלה קראו להם eLoan וכל אחד היה יכול להיות מלווה. בהמשך החברה נקנתה ע"י מיטב דש והפכה להיות מיטב דש הלוואות. מיטב דש החליטו להלוות רק בעצמם כשהלוואות חדשות נסגרו למלווים פרטיים. מאז, החזרי ההלוואות לא הופקדו מחדש ופעם ברבעון היתרה נכנסת אוטומטית לחשבון הבנק של המלווה.

החסרונות הבולטים היו מס רווח הון של 25% והסיכון הגבוה ללא קרן ביטחון.

בסופו של דבר קיבלתי את כל הקרן בחזרה ופעם בכמה חודשים אני מקבל מאה ומשהו שקל לעו"ש. התשואה השנתית נטו אחרי עמלות ומס הגיעה לבערך חצי אחוז.

בכל מקרה, השירות לא רלוונטי יותר למלווים פרטיים אז נעבור ישר לחברות הבאות.

בלנדר, טריא או BTBIsrael

בחודש יולי 2017 הכנסת העבירה את חוק ה-P2P (פלטפורמות לתחום ההלוואות החברתיות). החוק מסדיר ומפקח על הפלטפורמות, קובע כללי שקיפות ודרישה להון עצמי, וגם קובע את מנגנון המס כך שמשלמים מס על הרווחים נטו אחרי העמלות.

אז מה המשותף לשאר החברות שהשתתפו בניסוי ועדיין פועלות?

חשבון נאמנות – הכספים מנוהלים בחשבון נאמנות שמופרד לחלוטין מהחשבון העסקי של החברה.

פיזור הלוואות – יש פיזור גבוה לשני הצדדים. כשמלווה מפקיד כסף, הסכום מתפזר בין הרבה לווים. כשלווה לוקח הלוואה, היא מגיעה מהרבה מלווים שונים.

לוח שפיצר – ההלוואות ניתנות בשיטת שפיצר, כלומר בכל חודש יש החזר קבוע.

שיטת הצמדה – ההלוואות לא צמודות למדד המחירים לצרכן אלא בעיקר לריבית הפריים.

בדיקת אשראי – לכל חברה יש מנגנון לבדוק את דירוג האשראי של הלווה, רמת הסיכון בהלוואה, מה הבטוחות שיכול להעמיד, ולפי הסיכון קובעים את גובה הריבית.

קרן ביטחון – לכל חברה יש קרן ביטחון שנקראת גם קרן ערבות הדדית. התשלום לקרן מגיע מתוך ההפקדות או ממתן ההלוואות. הקרן פועלת כשיש עיכוב בהחזרי הלוואות.

מחלקת גבייה – לחברות יש מנגנון מסודר לגבייה ובמקרה הצורך גם פועלים בדרכים משפטיות לגביית חובות דרך הוצאה לפועל.

טייס אוטומטי – הכל פועל בצורה אוטומטית ללא צורך בהתעסקות שוטפת. אפשר ורצוי להגדיר שההחזרים יעברו אוטומטית להלוואות חדשות.

חיסכון נזיל – אפשר להפקיד כסף מתי וכמה שרוצים ואפשר למשוך כסף מתי וכמה שרוצים. כשרוצים למשוך, ההלוואות עוברות למלווים אחרים במחיר הקרן או בהורדת עמלה קטנה ממחיר הקרן.

ועכשיו להבדלים.

בלנדר (Blender)

דמי הניהול בבלנדר הם 0.7%. לבלנדר יש שוק משני של הלוואות פעילות במחיר הקרן. כשרוצים למשוך כסף, מציעים למכירה הלוואות פעילות והמוכר משלם עמלה של 0.45%. אחרי שההלוואה נמכרת, אפשר למשוך את היתרה או חלק ממנה לחשבון הבנק.

היה לי חשבון פעיל יותר מ-4 שנים. כשרציתי למשוך כסף, ביטלתי את AutoBlend כדי שלא יהיו יותר הלוואות אוטומטיות. משכתי 11,000 ש"ח. נותרו שם כמה שאריות שמטפטפות לאט לאט מקרן הביטחון ליתרת החשבון שלי.

היום יש סכום פנוי: 802 ש"ח
שווי קרן ביטחון: 193 ש"ח
אומדן שווי תיק: 995 ש"ח

אני מציע לאתר בלנדר: תאפשרו למלווים למשוך את כל היתרה בלי שאריות ובלי התעסקות עתידית. ותציגו את המידע בצורה שקופה כך שבכל רגע נתון המלווה יוכל לבדוק כמה כסף הוא יכול לקבל עכשיו לחשבון הבנק שלו.

בסופו של דבר, התשואה השנתית נטו אחרי עמלות ומס הייתה 3.7%.

טריא (Tarya)

דמי הניהול של טריא הם 10% מתוך הרווחים שהגיעו בפועל ולפני תשלום המס. כלומר, במקום לגבות דמי ניהול מתוך כל התיק, הם גובים מעשר רק מתוך הרווחים בפועל.

כשרוצים למשוך כסף, אפשר לבחור בין משיכה חלקית לסכום מקסימלי. במשיכה חלקית אפשר למשוך כל סכום שרוצים מתוך ההלוואות התקינות. במשיכה מקסימלית יש 2 אפשרויות: למשוך עכשיו את ההלוואות התקינות ובעתיד לקבל בחלקים הלוואות בפיגור שחזרו או לקבל בבת אחת את הסכום המקסימלי האפשרי כשעל הלוואות בפיגור מקבלים סכום חלקי לפי סיכויי הגבייה.

למשל בדוגמא הבאה אפשר:

למשוך היום 52,648 ש"ח וזהו.
או למשוך היום 51,522 ש"ח ולקוות לראות בעתיד כמה שיותר מתוך 2,472 ש"ח שנמצאים בפיגור.

באפשרות השניה יש הרבה נעלמים אבל בחשבון שלי אם אמשוך את המקסימום האפשרי היום, התשואה השנתית נטו אחרי עמלות ומס היא 3.85%.

ביטיבי ישראל (BTB Israel)

בניגוד לאחרים שמלווים לאנשים פרטיים, אתר BTBIsrael (קיצור של Be The Bank Israel) מתמקד בעסקים קטנים ובינוניים עם פעילות של לפחות שנתיים כשהממוצע הוא 9 שנים.

דמי הניהול של BTBIsrael הם 0.5% משווי התיק.

להלוואות יש 3 סטטוסים אפשריים: הלוואה לבנה (פעילה), הלוואה צהובה (בהסדר חוב) והלוואה אדומה (בכשל החזרים מתמשך). בבקשת משיכה אפשר לסמן כל סוג בנפרד.

הלוואות לבנות – אפשר למשוך חלק או הכל לפי ערך 100%.
הלוואות צהובות – אפשר למשוך הכל לפי ערך 92.5%.
הלוואות אדומות – אפשר למשוך הכל לפי ערך 75%.

ככה זה נראה:

סטטוס הלוואה ערך נוכחי (ש"ח) ערך מכירה (ש"ח)
לבנה (כולל יתרה) 270,571 270,571
צהובה 4,917 4,548
אדומה 10,949 8,212
סה"כ 286,437 283,331

בדוגמא הזו אפשר למשוך עכשיו מקסימום 283,331 ש"ח או למשוך הלוואות לבנות ולקוות שבהמשך הצהובות והאדומות יהפכו ללבנות כדי להגיע לשווי של 286,437 ש"ח.

בדקתי בחשבון שלי מה יקרה אם ארצה למשוך עכשיו את הסכום המקסימלי בחשבון כך שלא יישאר בו כלום ולא יהיו בו שאריות של הסדרי חוב ותהליכי גבייה משפטיים שעלולים לקחת הרבה זמן.

אם אמשוך את המקסימום האפשרי היום, התשואה השנתית נטו אחרי עמלות ומס היא 4.6%. אם אבקש ואקבל החזר מס, התשואה בפועל היא 5.4%.

אחרי שראיתי את כל הנתונים באקסל, מבחינתי להפקיד רק לחשבון BTBIsrael. כשאצטרך למשוך כסף, קודם אמשוך מהחשבונות האחרים.

יתרונות של הלוואות חברתיות

1. התשואה יציבה ואין תנודות גם כשהבורסה יורדת.

2. הכל מתבצע אוטומטית ולא דורש התעסקות.

3. מס רווח הון של 15% ולא 25%.

4. פיזור גבוה בין מאות לווים שונים.

5. הכסף נמצא בחשבון נאמנות. גם אם החברה תפשוט רגל, הנושים לא יכולים לגעת בכסף הזה.

חסרונות של הלוואות חברתיות

1. המס משולם מהריבית בכל פעם שמגיע החזר ואי אפשר לדחות את המס. מצד שני, זה יתרון למי שיש לו נקודות זיכוי מס לא מנוצלות כי אפשר לקבל החזר מס בסוף השנה.

2. אי אפשר לפתוח חשבון משותף לבני זוג. זה חיסרון לזוגות נשואים עם נקודות זיכוי מס לא מנוצלות.

סיכונים של הלוואות חברתיות

1. התחום חדש יחסית ועוד לא ראינו איך הוא יצליח להתמודד בזמן מיתון ומשבר כלכלי בסדר גודל של 2000 או 2008.

2. הנזלת הכסף תלויה במלווים אחרים שיקנו את ההלוואות. אם פתאום אף אחד לא ירצה להלוות יותר, נצטרך לחכות כמה שנים עד שכל ההלוואות יחזרו.

3. אם החברה תיסגר, לא ברור מי יתעסק עם הגבייה. זה לא התפקיד של הנאמן. מצד שני, סביר להניח שבמצב כזה חברה אחרת תקנה את הפעילות שלה.

אז למי זה מתאים?

מי שנרתע מהבורסה בגלל התנודות והפחד המשתק לעשות שטויות ולהפסיד, עשוי למצוא פתרון בהלוואות חברתיות.

מי שמחזיק פיקדון בנקאי בריבית עלובה, יכול לקבל ריבית נורמלית במעבר להלוואות חברתיות.

מי שמחזיק אג"ח ומחפש תחליפים, יכול לשקול את האופציה הזו.

מי שעומד לפני הוצאה גדולה בשנים הקרובות ולא רוצה להסתכן בירידה חדה ומצד שני לא רוצה לשחוק את החיסכון, בעיניי זה אחלה פתרון.

התפקיד של BTBIsrael בתיק ההשקעות שלי

במקרה שלי, החשבון שפתחתי באתר BTBIsrael מחליף את האג"ח בתיק ההשקעות וישמש את המשפחה שלי במקרה הצורך להוצאות גדולות שיגיעו בשנים הקרובות. למשל כשנעבור לדירה משלנו.

אבל רגע לפני שתפתחו חשבון, אני מזכיר כרגיל שהאחריות היא עליכם בלבד, ביצועי העבר לא מנבאים את העתיד ויש דעות אחרות של אנשים מוערכים בעיניי שלא יגעו בתחום ההלוואות גם עם מקל.

כל מה שכתבתי היה מתוך ניסיון אישי שלי שהתחיל עם ניסוי של 10,000 ש"ח שהפקדתי בכל אחד מהאתרים. בכולם הרווחתי, בחלק טיפונת ובחלק יותר מ-5%.

מי שרוצה להצטרף ולעשות ניסוי דומה על 10,000 ש"ח ומעלה, הנה הקישור לפתיחת חשבון משקיע באתר BTBIsrael. מוזמנים לכתוב בעוד שנה או יותר כמה אחוזים נוספים הצטברו בחשבון.

גילוי נאות: בתנאים מסויימים אקבל דרך הקישור הזה בונוס קטן לחשבון המלווה שלי. אם המאמר עזר לכם, אשמח שתמלאו בהרשמה: המלצה מחבר > אלון שמש.

לסיכום, להלוואות חברתיות אין היסטוריה ארוכה כדי לראות איך הן מתמודדות עם משברים כלכליים. ובכל זאת מסיכום של 7 שנים, המנגנון עובד, התשואה יציבה ללא תנודות ונראה שמדובר באחלה אופציה עבור חיסכון שנצטרך בשנים הקרובות ולא נרצה לסכן אותו בשוק המניות.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

2 תגובות

  1. בלנדר נותנים לי בדו"ח האחרון חישוב XIRR ואומרים שזה 5.16% יכול להיות שהם משחקים עם זה? יש מה לבדוק?

    • אלון שמש

      אולי זה לפני מס ועמלות או שלוקחים בחשבון רק הלוואות בפועל ולא כסף ששוכב בחשבון.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓