ביטיבי ישראל BTB Israel, כדאי או לא?

המטרה: להשקיע את הכסף לתקופה קצרה יחסית ללא תנודות חדות.

קהל היעד: אנשים שרוצים לחסוך ולהנזיל את הכסף בהתראה קצרה.

האמצעי: חשבון משקיע של BTB Israel? הנה חוות דעת מהניסיון שלי.

השקעה דרך ביטיבי ישראל BTB Israel

השקעה דרך ביטיבי ישראל BTB Israel

כמה ימים לפני פסח קיבלתי במתנה מארז חגיגי של שוקולד ויין. מהרגע שהשליח התקשר לתאם הגעה עד לרגע שבו פתחתי את החבילה לא הצלחתי לנחש ממי קיבלתי שי לחג.

השליח הגיע, פתחתי את החבילה וקראתי את כרטיס הברכה:

אנחנו מודים לך על צעידתנו המשותפת לאורך השנים ומקווים להמשך שיתוף פעולה פורה. מאחלים לך ולבני משפחתך חג פסח שמח. החברים ב-BTB

ממש מפרגנים החברים ב-BTB. אז גם אני מפרגן בחזרה עם מאמר מיוחד כולל חוות דעת על BTB שאחראים על החלק הסולידי בתיק ההשקעות שלי.

מה זה BTB וכמה שנים זה לאורך השנים?

הכל התחיל בשנת 2014. יצא לי לצפות בכתבה מעניינת על תחום חדש שהגיע לישראל: הלוואות חברתיות הידועות גם בשם הלוואות עמית לעמית או הלוואות P2P.

כמו בכל תחום חדש, יש בעיה ויש מוצר שבא לתת פתרון לבעיה.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

מה הבעיה שאותה רוצים לפתור?

שני אנשים יושבים אחד ליד השני בתור בבנק. אחד מהם רוצה לחסוך את כספו והשני רוצה לקחת הלוואה מהבנק כדי לקדם את העסק שלו. פערי הריביות ביניהם יהיו אדירים. החוסך יקבל חלקיק קטן של אחוז והלווה ישלם ריבית באזור 8%. הבנק יגזור קופון על כל מה שבאמצע.

אז למה ששני האנשים האלה לא יסגרו ביניהם את ההלוואה ללא תיווך של הבנק? הריבית יכולה להיות איפשהו באמצע ושניהם ירוויחו. התשובה ברורה: הם לא מכירים אחד את השני. אם הלווה יפסיק לשלם את החובות שלו, המלווה אכל אותה והלך הכסף. הבנק יודע להתמודד עם הסיכון כי יש לו מידע מפורט על הלווה, הוא יודע לבדוק עד כמה העסק מסוכן ויש לו מחלקה משפטית לטיפול בגבייה.

תהיו הבנק

אתר BTB Israel לא מלווה כסף לעסקים ולא לווה כסף מהמשקיעים אלא מתווך באמצע ומסתפק בעמלה של 0.5% במקום לקחת כמעט הכל לעצמו. המלווה לא צריך להתעסק עם בדיקת פרופיל סיכון, גבייה והוצאה לפועל. למלווה יש מערכת אוטומטית וכל מה שצריך לעשות זה להפקיד כסף לחשבון.

בחודש ספטמבר 2014 הפקדתי 10,000 ש"ח לאתר BTBIsrael (בקיצור BTB שזה Be The Bank) ולעוד כמה אתרי הלוואות חברתיות. מאז הפקדתי ל-BTB עוד כמה פעמים והיו גם כמה משיכות, למשל כשקנינו רכב לפני שנולד הילד השלישי.

מיום פתיחת החשבון עברו כמעט 8 שנים ואחרי שקיבלתי כזה פירגון יפה לכבוד החג, אני רוצה לפרגן בחזרה ל-BTB ולשתף במסקנות עם חוות דעת מפורטת על BTB כולל חסרונות, יתרונות והתשואה האמיתית נטו אחרי עמלות ומסים כפי שחישבתי עם פונקציית XIRR באקסל.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

לא מניות ולא אג"ח

כשמדובר בהשקעה לטווח ארוך, אני מרגיש בנוח להחזיק מניות. לטווח בינוני, יש כאלה שיעדיפו להחזיק אג"ח. הבעיה היא שגם אג"ח יכול לרדת, במיוחד בכל פעם שבנק ישראל יעלה את הריבית. והוא יעלה את הריבית לא פעם ולא פעמיים.

מה נעשה עם כסף שנצטרך בעוד שנה או בעוד כמה שנים במועד שלא יודעים עליו מראש?

דוגמאות מהחיים עצמם

אחרי שנולד הילד השני, גל ואני ידענו שבעוד כמה שנים יגיע הילד השלישי. ידענו גם שלא נוכל לדחוס 3 ילדים בתוך דייהטסו סיריון ונצטרך רכב שיכול לאכלס 3 ילדים במושבי בטיחות.

מקרה נוסף: באחת ההגרלות הגדולות של מחיר למשתכן זכינו בפרויקט רחובות. ידענו שמתישהו הפרויקט יקבל היתר בנייה ואז הכל יתחיל לרוץ, הדחפורים יתחילו לעבוד, נחתום על החוזה ונשלם הון עצמי על הדירה.

גם כשנעבור לגור בדירה שלנו יהיו לנו הרבה הוצאות. לא מדובר בהוצאה מפתיעה אלא הוצאה שאנחנו יודעים מראש שהיא תגיע בשנים הקרובות.

מה עושים בינתיים עם הכסף שמיועד להוצאה הזו?

כסף שנצטרך בעוד שנתיים או 3 שנים, לא נרצה לסכן בהשקעה במניות. מצד שני, זה די מבאס לשמור אותו במזומן בלי לקבל עליו ריבית.

את הפינה הזו BTB סגרו לנו בצורה מוצלחת.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

תכונות בסיסיות והגנות למשקיעים

חשבון נאמנות – הכספים מנוהלים בחשבון נאמנות שמופרד לחלוטין מהחשבון העסקי של החברה.

פיזור הלוואות – יש פיזור גבוה לשני הצדדים. כשמלווה מפקיד כסף, הסכום מתפזר בין הרבה לווים. כשעסק לוקח הלוואה, היא מגיעה מהרבה מלווים שונים.

לוח שפיצר – ההלוואות ניתנות בשיטת שפיצר, כלומר בכל חודש יש החזר קבוע.

שיטת הצמדה – ההלוואות לא צמודות למדד המחירים לצרכן אלא בעיקר לריבית הפריים או ריבית קבועה לא צמודה.

בדיקת אשראי – לחברה יש מנגנון לבדוק את דירוג האשראי של העסק הלווה, רמת הסיכון בהלוואה, מה הבטוחות שיכול להעמיד, ולפי זה קובעים את גובה הריבית. כשמדובר בלווה יחיד, יש ערב שחותם על שטר חוב וגם אצלו בודקים את דירוג האשראי.

קרן ביטחון – לחברה יש קרן ביטחון שנקראת גם קרן ערבות הדדית. התשלום לקופה מגיע מתוך ההפקדות ומהתקבולים. הקרן נכנסת לפעולה כשיש עיכוב בהחזרי ההלוואות והיא משלמת תשלומי קרן וגם ריבית.

מחלקת גבייה – לחברה יש מחלקה משפטית עם מנגנון מסודר לגבייה ובמקרה הצורך גם פועלים בדרכים משפטיות לגביית חובות דרך הוצאה לפועל.

טייס אוטומטי – הכל פועל בצורה אוטומטית ללא צורך בהתעסקות שוטפת. אפשר ורצוי להגדיר שההחזרים יעברו אוטומטית להלוואות חדשות.

היתר עסקא – לחברה יש היתר עסקא ולכן גם דתיים שומרי מצוות יכולים להשקיע לפי ההלכה.

חיסכון נזיל – אפשר להפקיד כסף מתי וכמה שרוצים ואפשר למשוך כסף מתי וכמה שרוצים. כשרוצים למשוך, ההלוואות נמכרות למלווים אחרים במחיר הקרן.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

הייחודיות של ביטיבי ישראל (BTB Israel)

בניגוד לאחרים שמלווים לאנשים פרטיים, אתר BTB מתמקד בעסקים קטנים ובינוניים עם פעילות של לפחות שנתיים כשהממוצע הוא פעילות של 9 שנים.

חוץ מהתשואה הגבוהה יחסית לתחום ההלוואות, אני אישית מרגיש הרבה יותר בנוח להלוות כסף לעסק שרוצה לצמוח מאשר להלוות כסף לאנשים פרטיים "לכל מטרה" כי לא תמיד המטרה עוזרת לצמיחה אלא במקרים רבים פוגעת בצמיחה.

דמי הניהול של BTB הם 0.5% לשנה משווי התיק.

להלוואות יש 3 סטטוסים אפשריים: הלוואה לבנה (פעילה), הלוואה צהובה (בהסדר חוב) והלוואה אדומה (בכשל החזרים מתמשך). בבקשת משיכה אפשר לסמן כל סוג בנפרד.

הלוואות לבנות – אפשר למשוך חלק או הכל לפי ערך 100%.

הלוואות צהובות – אפשר למשוך הכל לפי ערך 92.5%.

הלוואות אדומות – אפשר למשוך הכל לפי ערך 75%.

ככה זה נראה:

סטטוס הלוואה ערך נוכחי (ש"ח) ערך מכירה (ש"ח)
לבנה (כולל יתרה) 270,571 270,571
צהובה 4,917 4,548
אדומה 10,949 8,212
סה"כ 286,437 283,331

בדוגמא הזו אפשר למשוך עכשיו מקסימום 283,331 ש"ח או למשוך הלוואות לבנות ולקוות שבהמשך הצהובות והאדומות יהפכו ללבנות כדי להגיע לשווי של 286,437 ש"ח. גם אם לא יהפכו ללבנות, קרן הביטחון תשלם. בשביל זה היא קיימת.

למעשה, אם הכסף לא דחוף ואפשר להסתפק במשיכת 95% מהתיק, עדיף למשוך רק מתוך ההלוואות הלבנות כי בינתיים ההלוואות בפיגור מקבלות קרן וריבית מתוך הקופה לערבות הדדית. עדיף לתת להלוואות להמשיך לעבוד מאשר למכור אותן בזול.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

התשואה נטו במשיכה של הכל עכשיו

בדקתי בחשבון שלי מה יקרה אם ארצה למשוך בבת אחת את הסכום המקסימלי בחשבון כך שלא יישאר בו כלום ולא יהיו בו שאריות של הסדרי חוב ותהליכי גבייה משפטיים שעלולים לקחת הרבה זמן.

ראיתי שאם אמשוך את המקסימום האפשרי ואמכור בזול הלוואות צהובות ואדומות, התשואה השנתית נטו אחרי עמלות ומס תהיה 4.6%. אם אבקש ואקבל החזר מס, התשואה בפועל תהיה 5.4%.

בפועל, התשואה תהיה יותר גבוהה אם אמשוך רק הלוואות לבנות כי כאמור קרן הביטחון משלמת כשיש הלוואות בפיגור.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

יש גם סיכונים בהלוואות חברתיות

בשום השקעה לא תקבלו אפס סיכונים אז תמיד טוב להיות מודעים גם לסיכוי וגם לסיכון.

1. התחום חדש יחסית ועוד לא ראינו איך הוא יצליח להתמודד בזמן מיתון ומשבר כלכלי בסדר גודל של 2000 או 2008. פיזור התיק בין מאות לווים מקטין את הסיכון אבל לא מנטרל אותו לחלוטין.

2. הנזלת הכסף תלויה במלווים אחרים שיקנו את ההלוואות. אם פתאום יהיה מצב קיצון ואף אחד לא ירצה להלוות יותר, נצטרך לחכות כמה שנים עד שכל ההלוואות יחזרו.

3. אם החברה תיסגר, לא ברור מי יתעסק עם הגבייה. זה לא התפקיד של הנאמן. מצד שני, סביר להניח שבמצב כזה חברה אחרת תקנה את הפעילות שלה והלוואות קיימות לא ייפגעו.

חסרונות של BTB

1. המס משולם מהריבית בכל פעם שמגיע החזר ואי אפשר לדחות את המס. מצד שני, זה יתרון למי שיש לו נקודות זיכוי מס לא מנוצלות כי אפשר לקבל החזר מס בסוף השנה.

2. אם תהיה אינפלציה גבוהה, ההלוואות לא צמודות למדד ולא נקבל יותר ריבית. כשהאינפלציה נמוכה, זה דווקא יתרון שאין הצמדה למדד.

3. אי אפשר לפתוח חשבון משותף לבני זוג. זה חיסרון לזוגות נשואים עם נקודות זיכוי מס לא מנוצלות. לכן מומלץ לפתוח את החשבון על שם בן הזוג שיש לו יותר נקודות זיכוי פנויות.

יתרונות של BTB

1. התשואה יציבה ואין תנודות גם כשהבורסה יורדת.

2. הכל מתבצע אוטומטית ולא דורש התעסקות.

3. מס רווח הון של 15% ולא 25%.

4. פיזור גבוה בין מאות לווים שונים.

5. הכסף נמצא בחשבון נאמנות. גם אם חלילה בתרחיש קיצון החברה תפשוט רגל, הנושים לא יכולים לגעת בכסף הזה.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

אז למי מתאים להשקיע דרך BTB?

1. מי שנרתע מהבורסה ומחפש תחליף למניות בגלל התנודות והפחד המשתק לעשות שטויות ולהפסיד, עשוי למצוא פתרון סולידי יחסית ב-BTB.

2. מי שמחפש תחליף לפיקדון בנקאי בגלל הריבית, יכול לקבל ריבית נורמלית במעבר ל-BTB.

3. מי שמחפש תחליף לאג"ח בגלל הריבית והסיכון לתנודות, יכול לשקול השקעה דרך BTB. זה מה שקרה אצלי.

4. מי שרוצה לגוון את תיק ההשקעות ולא להשקיע רק בבורסה.

5. אנשים שעומדים לפני הוצאה גדולה בשנים הקרובות ולא רוצים להסתכן בירידה חדה ומצד שני לא רוצים לשחוק את החיסכון, בעיניי זה אחלה פתרון שעובד טוב אצלנו במשפחה.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

התפקיד של BTB בתיק ההשקעות שלי

במקרה שלי, החשבון שפתחתי באתר BTB מחליף את האג"ח בתיק ההשקעות וישמש את המשפחה שלי במקרה הצורך להוצאות גדולות שיגיעו בשנים הקרובות. למשל כשנעבור לדירה משלנו.

אבל רגע לפני שתפתחו חשבון, אני מזכיר כרגיל שהאחריות היא עליכם בלבד, ביצועי העבר לא מנבאים את העתיד ויש דעות אחרות של אנשים מוערכים בעיניי שלא יגעו בתחום ההלוואות גם עם מקל.

כל מה שכתבתי היה מתוך ניסיון אישי שלי שהתחיל עם ניסוי של 10,000 ש"ח שהפקדתי בכל אחד מאתרי ההלוואות החברתיות כשבהמשך הגדלתי את התיק של BTB לתיק של 6 ספרות.

מי שרוצה להשקיע ולפתוח תיק מלווה של לפחות 10,000 ש"ח, הנה הקישור לפתיחת חשבון משקיע באתר BTBIsrael. מוזמנים לכתוב בעוד שנה או יותר כמה אחוזים נוספים הצטברו בחשבון.

גילוי נאות: בתנאים מסויימים אקבל דרך הקישור הזה בונוס קטן לחשבון המלווה שלי. אם המאמר עזר לכם, אשמח שתמלאו בהרשמה: המלצה מחבר > אלון שמש.

לסיכום, אתר BTBIsrael מתאים לכסף שנצטרך להנזיל בשנים הקרובות. מסיכום פעילות שהתחילה ב-2014, המנגנון עובד, התשואה יציבה ללא תנודות ונראה שמדובר באחלה אופציה לחיסכון שנצטרך בשנים הקרובות ולא נרצה לסכן אותו בשוק המניות.

לפתיחת חשבון מלווה באתר BTB » (הפקדה מינימלית: 10,000 ש"ח)

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

5 תגובות

  1. ביולוג ירושלמי

    מעניין. תודה על ההיכרות.

  2. אם אני כבר כמה שנים עם בלנדר, יש סיכוי שמגיע לי החזר מס? ואם כן, איך עושים את זה?

    • אלון שמש

      תלוי כמה הרווחת בשוטף במהלך השנה. אם בתלושי השכר שילמת מס הכנסה, כנראה שלא מגיע לך החזר מס. אם בתלושי השכר מופיע אפס מס הכנסה, כנראה שיש לך נקודות זיכוי לא מנוצלות ואז מגיע לך החזר מס.

  3. נשמע נהדר, אבל האם יש כשרות מרבנים על העיניין הזה? כי זה ממה שנשמע זה ממש כמו להלוות בריבית ויכול להיות עם זה בעיה

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓