מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי: להקטין או להגדיל?

המטרה: לחסוך בתשלומי ריבית ואפילו לקבל ריבית והוצאה מוכרת.

קהל היעד: עצמאים בעיקר לקראת סוף השנה.

האמצעי: עדכון המקדמות של מס הכנסה וביטוח לאומי.

מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי

מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי: להקטין או להגדיל?

כמה מס עצמאים צריכים לשלם למס הכנסה ולביטוח לאומי? תלוי ברווח השנתי. כלומר, לוקחים את ההכנסות שהיו במהלך השנה, פחות ההוצאות המוכרות, והנה לנו הרווח השנתי.

כמובן שהחישוב בפועל הוא הרבה יותר מסובך כי יש הוצאות שמוכרות חלקית ויש הוצאות פחת על ציוד קבוע. אבל בגדול, החישוב הסופי הוא לפי שנה קלנדרית שלמה.

האם זה אומר שמס הכנסה וביטוח לאומי יחכו לדוח השנתי שיוגש בשנה הבאה כדי לגבות את הכסף שהרווחנו עכשיו? כמובן שלא. ולכן קיים מנגנון של מקדמות מס שמבוסס על הערכות כלליות.

מקדמות מס הכנסה

מקדמות מס הכנסה מוגדרות בתור אחוז כלשהו מההכנסות בלי להתחשב בהוצאות. אם למשל יש לעצמאי מקדמות של 5% והוא הכניס החודש 20,000 ש"ח (לא כולל מע"מ והוצאות), הוא ישלם 1,000 ש"ח. יש כאלה שמדווחים פעם בחודש ויש כאלה פעם בחודשיים, תלוי בהיקף הפעילות העסקית.

מקדמות ביטוח לאומי

מקדמות ביטוח לאומי מוגדרות בתור סכום קבוע שמשלמים פעם בחודש. התשלום כולל בתוכו דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. החלק של דמי ביטוח לאומי (בלי דמי ביטוח בריאות) נחשב להוצאה מוכרת בשיעור 52%. בהמשך עוד נחזור לנתון הזה.

לפי מה קובעים את המקדמות?

מדובר בניחוש שמבוסס על הדוח השנתי האחרון שהוגש.

מס הכנסה בודקים מה היה מחזור ההכנסות וכמה אחוזים מהסכום הזה הגיע בסוף אליהם ולפי זה קובעים את האחוז. אם למשל העסק הכניס 240,000 ש"ח בשנה (לא כולל מע"מ והוצאות) והמס ששולם היה 12,000 ש"ח, המקדמות יהיו 5%.

ביטוח לאומי בודקים את הרווח השנתי ולפי זה קובעים סכום קבוע לתשלום בכל חודש.

כשמדובר בעסק חדש ללא היסטוריה עסקית, החישוב הוא די שרירותי לפי תחום העסק והניחוש של בעל העסק כמה הוא הולך להכניס ולהרוויח במהלך השנה.

המקדמות האלה הן לא גזירה משמים אלא אפשר לבקש לעדכן את המקדמות לפי איך שאנחנו מעריכים את הפעילות העסקית שלנו.

ומה קורה בסוף השנה?

עברה שנה, הגשנו דוח שנתי ואז יש 2 אפשרויות מול כל רשות:
1. שילמנו פחות מדי ועכשיו נשלם את ההפרש.
2. שילמנו יותר מדי ובקרוב נקבל את ההפרש.

על הסכום שעכשיו נשלם או נקבל יש הצמדה וריבית 4% מסוף שנת המס. מכיוון שלוקח הרבה זמן מסוף השנה עד שמגישים דוח שנתי עם החישוב הסופי, נגיד מטעמי נוחות שעל כל 100 ש"ח שלא שילמנו נצטרך להוסיף 4 ש"ח ועל כל 100 ש"ח ששילמנו יותר מדי נקבל במתנה 4 ש"ח.

זה הכל עניין של תזרים מזומנים

יש עסקים שחשבון הבנק שלהם נמצא על הקשקש כי ההוצאות יוצאות עכשיו וההכנסות יגיעו רק בעוד כמה חודשים. יכול להיות גם שיש הלוואה שנושפת בעורף ולכן ההיגיון אומר שעדיף להקטין את המקדמות כמה שאפשר.

אבל אז מה יקרה ביום שבו יגיע החשבון הסופי? הוצאה חד פעמית גדולה עלולה להפיל עסק שלא שמר כסף בצד במהלך השנה. לכן במצב כזה לא כדאי לבעל העסק לשאוף למקדמות מינימליות אלא להכריח את עצמו לשלם בכל חודש לפי התחזית השנתית.

יש עסקים עם רזרבות ללא הלוואות וללא חשש של מינוס בבנק. וכשיש מרחב תמרון, זה פועל לטובתנו. במקרה כזה, כדאי להגדיל את המקדמות לפי חישוב סופר אופטימי של רווחים ואז לעגל עוד קצת למעלה. בשיטה זו נקבל ריבית והצמדה במקום לשלם אותה.

לא כדאי להגזים ולהקפיץ יותר מדי את המקדמות כדי לא לעורר את השדים. אף אחד לא רוצה שרשות המסים תגיד לו: "רגע, יש כאן פערים משמעותיים. בוא נראה איך הגענו לפערים האלה ונחפור לך בקרביים של הדוח השנתי כדי למצוא משהו". אז למען עצמכם, שמרו על גבולות הסביר וההיגיון.

מה זה אומר שביטוח לאומי הוצאה מוכרת חלקית?

גם אני הופתעתי לגלות את זה. התשלום לביטוח לאומי מורכב מדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. החלק של דמי ביטוח לאומי נחשב להוצאה מוכרת בשיעור 52%.

נניח שמישהו מרוויח בשנה 60,000 ש"ח.
הוא ישלם לביטוח לאומי 3,582 ש"ח שמחולקים בשיטה הבאה:
דמי ביטוח לאומי – 1,722 ש"ח (2.87%).
דמי ביטוח בריאות – 1,860 ש"ח (3.10%).
52% מתוך 1,722 ש"ח הם 895 ש"ח.
בקיצור, לבעל העסק יש הוצאה מוכרת של 895 ש"ח עבור מס הכנסה.

בעל עסק שהרוויח הרבה השנה ורוצה להקדים הוצאות כדי לדחות את המס, עשוי להגדיל את מקדמות ביטוח לאומי כדי שיהיו לו יותר הוצאות מוכרות.

הבעיה היא שזה עובד לשני הכיוונים. הכסף שהוא יקבל בשנה הבאה בחזרה מביטוח לאומי ייחשב בתור הכנסה (52% מהחלק של דמי ביטוח לאומי). אז אם בשנה הבאה העסק צפוי להרוויח יותר מהשנה, עדיף לשלם ביטוח לאומי לפי התחזית ולהגדיל רק את מקדמות מס הכנסה.

מתי הכי חשוב לעדכן את המקדמות?

כל עוד השינוי מתבצע במהלך השנה, אין חישוב של ריבית (אולי תוספת קטנה על הצמדה). אז הזמן הכי חשוב לבדוק את המצב העדכני ולפעול בהתאם הוא בחודשיים האחרונים בשנה.

בעוד כמה ימים אגיש לרו"ח שלי את החומר של ספטמבר-אוקטובר. אחרי 15.11 אתן לו הערכה סופר אופטימית לגבי נובמבר-דצמבר ואבקש ממנו לחשב אם שילמתי פחות מדי או יותר מדי בהתאם לתחזית.

זכרו: עדיף להיות בצד שמקבל ריבית מאשר להיות זה שמשלם אותה!

לסיכום, כשתזרים המזומנים מאפשר, מומלץ לתכנן את מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי כך שנשלם יותר ממה שצריך ולא פחות ממה שצריך. בנוסף, צריך לקחת בחשבון שהחלק של דמי ביטוח לאומי נחשב להוצאה מוכרת בשיעור 52% וגם ההחזר נחשב כהכנסה באותו שיעור.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓