המטרה: לעשות סדר בשלל החסכונות ולדעת מה בדיוק המצב שלנו.
קהל היעד: מי שהפקיד או שהפקידו עבורו לחיסכון פנסיוני או קרן השתלמות.
האמצעי: המסלקה הפנסיונית של משרד האוצר.
בכמה מקומות עבודה עברתם במהלך החיים? בכל מקום חדש ישבתם מול הסוכן מטעם המעסיק, הוא הציג לכם נתונים משעממים, עשיתם כן כן עם הראש, פתחו לכם קרן פנסיה חדשה ואולי גם קופת גמל או קרן השתלמות ולא נגעתם בזה עד לפגישה הבאה עם הסוכן.
יכול להיות אולי שיש לכם כמה קופות קטנות ממקומות שעבדתם בהם כמה חודשים ועכשיו יש שם כמה אלפי שקלים בודדים במסלול גרוע עם דמי ניהול גבוהים שאוכלים את התשואות.
מתחילים לעשות סדר בחסכונות
כמה קופות יש לנו? באילו חברות? באילו מסלולים? כמה צברנו בהן? מה דמי הניהול? כמה תכלס נקבל בקצבה החודשית בפנסיה?
כל השאלות האלה עושות כאב ראש אחד גדול ויש את כל הסיבות שבעולם לדחות את הטיפול וההתעסקות בנושא. למי יש כוח עכשיו לבלוש ולמצוא את כל הקופות? לפעמים מקבלים הצעות מסוכני ביטוח "לעשות סדר בבלאגן" אבל ריבוי הפניות והאינטרסים שלהם לא עושים חשק לתת להם גישה לכל המידע עלינו.
הפתרון של משרד האוצר
יש פתרון מעולה. אפשר לקבל את כל המידע כשהוא ארוז ומסודר במקום אחד ולקבל את התמונה המלאה. משרד האוצר יזם מערכת מידע מרכזית שפונה לכל הגופים המוסדיים ומקבלת את המידע על כל הקופות של הפונה. המערכת פועלת ע"י חברת סוויפטנס באתר swiftness.co.il.
מרגע ההזמנה, מקבלים דוח מפורט של כל הקופות תוך 3 ימי עסקים.
איזה מידע נקבל במסלקה הפנסיונית?
המוצרים שמקבלים עליהם מידע הם קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים, קרן השתלמות, ביטוח חיים, ביטוח אובדן כושר עבודה.
על כל מוצר נקבל סכום צבירה קיים, סכום צפוי לגיל הפרישה, קצבה חודשית צפויה, דמי ניהול, תשואה מתחילת השנה, הפקדה אחרונה ועוד מידע שיעזור לנו לקבל את התמונה המלאה של הקופה.
הדוחות מגיעים בתבנית עיצוב אחידה שמאפשרת לנו להשוות בצורה נוחה בין הקופות בחברות השונות.
לכו תדעו, אולי תגלו איזה אוצר של קרן השתלמות שלא ידעתם שהיא קיימת עם עשרות אלפי שקלים שהצטברו באיזה מקום שעבדתם בו פעם.
במה זה שונה מהר הכסף?
אתר הר הכסף של משרד האוצר מאתר רק חשבונות לא פעילים. חשבון ללא פעילות זה חשבון שלא הופקדו אליו או נמשכו ממנו כספים בשנה האחרונה.
המידע שמקבלים בהר הכסף כולל רק את קיומו של החשבון ללא פירוט. במסלקה הפנסיונית מקבלים מידע על כל החשבונות, פעילים ולא פעילים, כולל פירוט.
כמה זה עולה?
השירות עולה 20 ש"ח. אפשר אחרי זה לשלם סכום סמלי כדי לקבל דוח חדש פעם בחודש, רבעון או חצי שנה. לטעמי אין צורך בשירות מתחדש כי אפשר לשלוף את המידע ישירות באזור האישי של הגוף המנהל.
אפשר גם להפיק את הדוחות בחינם באמצעות יועץ פנסיוני או סוכן ביטוח שאתם סומכים עליו. הם יהיו מוכנים לספוג את עלות ההפקה כי את הרווח שלהם הם עושים מהגופים המוסדיים על כל לקוח שיעבור אליהם.
למי שמעדיף לנהל לבד את החסכונות שלו בלי גוזרי קופונים על הדרך, עדיף כבר לשלם 20 ש"ח ואז לעשות לבד את הסדר הנחוץ בחשבונות.
מה עושים עם המידע שקיבלנו?
אני לא יועץ פנסיוני ואסור לי להמליץ מה כדאי לעשות אבל הנה כמה כיווני חשיבה, קחו את זה לאן שבא לכם. כל מי שמבצע פעולה כלשהי, עושה זאת על אחריותו בלבד.
1. נכנסים לאזור האישי ואז שומרים את הדוחות במחשב לפני שיימחקו מהמערכת.
2. מכינים רשימה באקסל של הקופות שלנו כדי שבפעם הבאה נדע בדיוק מה יש לנו, איפה וכמה.
3. פותחים גישה לאזור האישי של החברות המנהלות כדי שנוכל מעכשיו לבדוק בקלות מה המצב בכל קופה. ברוב החברות לא צריך לזכור סיסמאות אלא מקבלים בכל כניסה סיסמא זמנית לנייד.
4. יש כמה קופות שונות לאותו מוצר? בהרבה מקרים עדיף לאחד קופות כדי לשפר תנאים. לא תמיד האיחוד מומלץ אבל כדאי לבדוק את זה.
5. האם המסלול שנמצאים בו זה המסלול המתאים לנו? אולי הוא סולידי מידי או מסוכן מידי? מה שמתאים לחוסך צעיר לא מתאים לחוסך מבוגר שמתקרב לפרישה.
6. מה דמי הניהול בכל קופה? ככל שצברנו יותר, אפשר לקבל יותר הנחות. אם עבר הרבה זמן מאז שהוגדרו דמי הניהול או אם מאחדים קופות וצוברים יותר, זה הזמן לבקש הנחה בדמי הניהול ולבדוק מה מציעים בחברות אחרות.
7. לומדים איך לטפל לבד בחסכונות שלנו. האמת היא שזה לא מסובך כמו שמנסים למכור לנו. ניתן לעשות זאת בעזרת קורס החירות הפיננסית של רונן מרגוליס. סיכוי טוב שתחזירו את עלות הקורס תוך כמה חודשים בזכות זה שתפסיקו לשלם דמי ניהול גבוהים על קרנות מנוהלות יקרות. וכדי לחסוך עוד יותר, תוכלו להירשם לקורס במבצע "חבר מביא חבר".
לסיכום, כשלא יודעים מה יש לנו ואיפה, הצעד הראשון להתחיל לעשות סדר בחסכונות שלנו עובר דרך המסלקה הפנסיונית של משרד האוצר. תורידו את הדוחות, תבדקו מה יש לכם ובמקרה הצורך תאחדו קופות, תשפרו מסלולים ותוזילו דמי ניהול.