איך לקבוע חלוקה של מניות/אג"ח בתיק השקעות

המטרה: להגדיר חלוקה אופטימלית של החלק המנייתי מול החלק האג"חי.

קהל היעד: כל מי שמשקיע את כספו בשוק ההון.

האמצעי: בדיקת סיבולת סיכון ומטרות של החיסכון לעתיד.

מניות מול אג"ח

איך לחלק מניות מול אג"ח

במאמר הקודם הראיתי עד כמה זה פשוט לבנות לבד תיק השקעות פאסיבי. אחד השלבים דיבר על חלוקה של מניות מול אגרות חוב.

נתחיל בהבדלים.

מה ההבדל בין מניות לאג"ח?

מניות – יש לכם בעלות חלקית בחברות הנסחרות בבורסה והרווחים מגיעים כששווי החברה עולה או כשהחברה מחלקת דיבידנד. למניות יש תנודתיות גבוהה אבל גם פוטנציאל טוב לתשואה גבוהה, במיוחד לאורך תקופות ארוכות.

אג"ח – הלוואה לממשלה או לחברות שהתחייבו לשלם בכל שנה ריבית על ההלוואה ובסוף התקופה להחזיר את הקרן. אגרות חוב בדירוג גבוה תנודתיות פחות ממניות אבל גם התשואה נמוכה יחסית למניות.

למה חשוב לחלק בין מניות ואג"ח?

מי שישקיע את כל כספו רק במניות, עלול לחוש כאב וחרטה אחרי נפילה קשה בשוק המניות וגם לא ישאיר לעצמו כרית ביטחון. לכן חשוב לפזר סיכונים.

מי שישקיע את כל כספו רק באג"ח, עלול לחוש כאב וחרטה אחרי שנים טובות של עליות בשוק המניות כשיראה את כולם מסביב חוגגים על הריבית דריבית חוץ ממנו.

החוכמה היא למצוא את האיזון הראוי שיאפשר לנו לישון בשקט בלילה ולהיות שלמים עם הרכב התיק בכל מצב: בשמש, בגשם, במיתון ובצמיחה.

אז איזה אחוז להקצות למניות ואיזה אחוז להקצות לאג"ח? אתם לא צריכים לשלם ליועץ השקעות כדי שיחליט בשבילכם, תחסכו הרבה כסף אם תחליטו לבד וגם תשקיעו לבד. יש 2 פרמטרים חשובים בנושא החלוקה.

אופק השקעה

ככל שיש לכם יותר זמן עד שתגעו בכסף, אפשר להקדיש נתח גדול יותר למניות.

אם תצטרכו את הכסף בעשור הקרוב, ככל שתתקרבו לסוף התקופה החלק האג"חי יגדל והחלק המנייתי יקטן כדי לא להסתכן בהפסדים שלא תספיקו להתאושש מהם.

סיבולת סיכון

דמיינו את התרחיש הבא: יש לכם תיק השקעות פאסיבי, התיק מציג ביצועים מרשימים, ואז פתאום כל אתרי החדשות צבועים באדום: הבורסה צנחה ב-10%. התמונות בכתבות מציגות אנשים מיואשים מביטים בתדהמה על מסכים אדומים עם גרפים יורדים בחדות.

האם הבטן שלכם מתהפכת? אתם מצליחים להחזיק את עצמכם ולא לגעת בתיק גם כשכולם מסביב מוכרים בפאניקה כדי להציל את מה שנשאר? וכשכולם מוכרים בפאניקה, כדור השלג מתגלגל ויש עוד ירידות. תמשיכו להחזיק חזק גם בירידה של 30%? ומה תעשו בשפל של 50%?

שימו מול העיניים את הסכום הזה שמהווה חצי מהתיק שלכם. אם יש לכם תיק בשווי 800,000 ש"ח, תחשבו טוב על 400,000 ש"ח שעבדתם קשה כדי להשיג אותם והנה התעופפו להם בתקופה קצרה. ובכל שעה שעוברת, השווי הנקי שלכם נחתך בעוד כמה אלפי שקלים. אתם יכולים לעמוד בזה?

רוב האנשים לא יכולים להעריך בצורה אמיתית את שריר הסיכון שלהם, במיוחד אם מעולם לא חוו על בשרם משבר כלכלי בסגנון משבר 2000 או משבר 2008. אבל נסו להעריך בכל זאת מה הירידה המקסימלית שאתם מוכנים לספוג, תכפילו ב-2, וזה יהיה מקסימום אחוז המניות. למשל, אם אתם מוכנים לספוג עד ירידה של 30% מהתיק, אל תעברו את ה-60% מניות.

התיק המאוזן 50/50

יש הדוגלים בתיק פשוט שמחולק חצי חצי. 50% מניות, 50% אג"ח. כל עוד מחזיקים ושומרים על איזון בתיק, גם נהנים מהעלייה של המניות וגם הסיכון לא דרמטי. אפילו אם שוק המניות יירד ב-50%, שווי התיק יירד רק ב-25%. בנוסף, יש בתיק מספיק כסף פנוי למשיכה בשעת הצורך.

אישית, בעיניי תיק כזה נראה שמרני מדי אבל חלוקה כזו עשויה להתאים להרבה אנשים. במיוחד כשרוצים את הגמישות למשוך כסף כשאין לחיסכון מטרה ספציפית לזמן ידוע מראש.

חוק המאה לפי גיל המשקיע

גם זו שיטה להקצות נכסים. מחשבים 100 פחות הגיל וזה יהיה אחוז המניות. למשל בגיל 30 להחזיק 70% מניות ובגיל 40 להחזיק 60% מניות. חובבי הסיכון והתשואה יכולים לשדרג את חוק ה-100 לחוק ה-110 או חוק ה-120.

לפי חוק ה-120 בגיל 30 מחזיקים 90% מניות ובגיל 40 מחזיקים 80% מניות.

חוק המאה הוא די שרירותי ולא לוקח בחשבון תוכניות שלכם לעתיד וכמה כסף תצטרכו בכלל למשוך בתקופת הפנסיה. יכול להיות מצב שבחור בגיל 30 יעדיף 20% מניות כי בקרוב עומד לקנות דירה ומבוגר בגיל 80 יעדיף 80% מניות כי קצבת הפנסיה שלו מספיקה להוצאות שוטפות ובקושי צריך למשוך כסף אם בכלל.

התיק המומלץ של וורן באפט 90/10

ההמלצה של וורן באפט לרוב המשקיעים, גם ובעיקר משקיעים שלא מבינים במניות, היא גם הצוואה שלו לגבי איך להשקיע את חסכונותיו לאחר מותו.

התיק המומלץ של באפט פשוט בצורה מדהימה:
90% – קרן מחקה של מדד המניות האמריקני S&P 500.
10% – השקעה באג"ח ממשלתי קצר טווח.

חשוב לבחור ני"ע בדמי ניהול הכי נמוכים שאפשר ולהחזיק לאורך תקופה ארוכה.

תיק אגרסיבי כזה יכול להתאים לאנשים עם עצבי ברזל שיכולים לשמור על פני פוקר ולא למכור גם כשיגיע המשבר הכלכלי הבא. כמובן בתנאי שמדובר בהשקעה לטווח ארוך.

מה שיותר חשוב מהחלוקה עצמה

בין תיק של 90/10 לתיק של 10/90, יש כמובן את שלל אפשרויות הביניים: 80/20, 70/30, 60/40 וכן הלאה.

אני מזכיר כמו תמיד שאם בחרתם ללכת על תיק אגרסיבי מדי, שמרני מדי או כל תיק אחר, זה על אחריותכם בלבד לטוב ולרע.

אין כאן נכון ולא נכון לגבי החלוקה האופטימלית. לכל אחד מתאים משהו אחר, כל עוד מקבלים החלטה מושכלת ומודעים לעובדה שיש תנודתיות ונפילות ולוקחים בחשבון שבכל רגע נתון יכול להגיע משבר כלכלי.

אבל יש משהו שהוא הרבה יותר חשוב מהחלוקה עצמה וקריטי בטירוף להצלחת התיק. הדבר הזה הוא לשמור על משמעת ברזל ולא לבצע שינויים בחלוקה בגלל אירועים חיצוניים.

מה נחשב לאירוע חיצוני? עליות בבורסה, ירידות בבורסה, שינויי ריבית, שינויים במט"ח, צונאמי, מתקפת זומבים, מבצע צבאי, מלחמה, שלום, בחירות בישראל, בחירות בארה"ב וכל אירוע אחר שלא נמצא בשליטתנו.

מה כן יכול להצדיק שינוי בחלוקה? שינויים בתוכניות לשנים הקרובות. אם למשל החלטתם לקנות דירה, להשקיע בעסק או כל דבר אחר שדורש הוצאה גדולה, יש להגדיר מחדש את תוכנית החלוקה כך שתתאים לתוכניות שלכם. רק שימו לב שאתם לא מוכרים ניירות בהפסד, במקרה כזה אולי עדיף לדחות את התוכניות.

עוד יש התלבטות בקשר לחלוקה?

אם אתם עדיין לא סגורים על החלוקה הנכונה שמתאימה לאופי ולתוכניות שלכם, אני מציע לכם לבוא לשני המפגשים של קורס החירות הפיננסית בהנחיית רונן מרגוליס. לא רק כדי לדעת איך להגדיל תשואות ולמזער סיכונים אלא גם כדי שתהיו שלמים עם ההחלטות שלכם ולא תרגישו שפספסתם הזדמנויות. מכיוון שעשיתי את הקורס, קיבלתי עבור הקוראים שלי קוד קופון 400 ש"ח במבצע "חבר מביא חבר".

לסיכום, נסו לבחון בכנות את סיבולת הסיכון שלכם, תחשבו על התוכניות שיש לכם לעשור הקרוב ותגדירו חלוקה של מניות מול אג"ח שתאפשר לכם לישון בשקט בלילה ולא למכור בירידות מתוך פאניקה.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓