נגיף קורונה הפיל את הבורסה. מה לעשות עכשיו?

המטרה: לשמור על הבריאות שלנו וגם על החסכונות שלנו.

קהל היעד: שכירים, עצמאים וכל מי שחוסך בצורה כלשהי.

האמצעי: בתור התחלה לא לעשות נזק.

נגיף קורונה

נגיף קורונה

סיני אחד אכל עטלף ואז העולם השתגע. מחלת הקורונה COVID-19 הפכה להיות מגפה עולמית עם עלייה מטורפת במספר החולים והמתים. ברחבי העולם נספרו בסביבות 800,000 חולים מאובחנים עם 40,000 מתים. והמספרים ממשיכים לטפס בקצב אקספוננציאלי.

באיטליה בהתחלה היו שאננים והמשיכו את החיים כרגיל. עד שהבינו שם את גודל הסכנה, מערכת הבריאות קרסה תחת העומס והגיעו למצב של מאות מתים ביום. בישראל ראו מה שקורה בשאר העולם ומתוך אחריות לחיי אדם סגרו את בתי הספר ומוסדות ציבוריים. גם הקניונים והחנויות נסגרו ומסעדות עברו למשלוחים.

משרד הבריאות פצח בקמפיין הסברה עם שידורי ערב קבועים של ראש הממשלה ומנכ"ל משרד הבריאות שמזהירים מהסכנה ומסבירים איך לצמצם את הסיכון להידבק.

זה הסרטון הכי טוב שנתקלתי בו שמסביר על התפרצות הקורונה ולמה חשוב לנקוט בצעדים דרסטיים בשלב מוקדם. יש תרגום לעברית בהגדרות הסרטון.

המדיניות של ישראל הוכיחה את עצמה ומדינות שחטפו לפנינו מביטות בקנאה ומצטערות שלא סגרו את המדינה לפני שנהיה מאוחר מדי.

המחיר הכלכלי של הסגר

אבל יש גם מחיר כלכלי כבד. מאות אלפי עובדים שכירים יצאו לחל"ת או עברו למשרה חלקית, מאות אלפי עצמאים נפגעו כלכלית והמשק נכנס למיתון. המשמעות היא שהמדינה תכניס פחות כסף ממסים ותוציא יותר כסף כדי להתמודד עם אבטלה וקריסת עסקים בנוסף להוצאות הרפואיות.

הדיבור כרגע הוא שהפעילות הכלכלית תחזור בהדרגה אחרי פסח.

ויש את הבורסה

בחודש אחד של תנודות חדות הבורסה נפלה ב-30% ומחקה 3 שנים של עליות. מי שהשקיע בבורסה לפני 3 שנים, חזר לנקודת ההתחלה. מי שהשקיע באמצע פברואר 2020, הפסיד 30% מהחסכונות שלו.

האמנם הפסיד את הכסף? אז זהו שכדי להפסיד את הכסף צריך למכור במחיר נמוך. כל עוד לא מתבצעת פקודת מכירה, ההפסד הוא רק על הנייר ולא אמיתי. מי שמוכר במחיר נמוך, נועל הפסדים. מי שמעביר קרן פנסיה או קרן השתלמות ממסלול מנייתי למסלול סולידי, נועל הפסדים. מי שלא מוכר, לא באמת הפסיד. כי רווח והפסד מחשבים לפני מחיר הקניה והמכירה ולא לפי התנודות באמצע.

הקשר בין נייר טואלט לבורסה

כשהקורונה הגיעה לישראל והתחילו ההגבלות, הרבה אנשים התנפלו על הסופרים, אגרו מזון ורוקנו את המדפים של נייר טואלט. הגל הבא של האנשים ראה שהמדפים מתרוקנים במהירות ולכן קנה במהירות מה שנותר על המדף.

אותו דבר בבורסה. הקורונה התחילה להתפשט והרבה משקיעים התחילו למכור מניות. הירידה הבהילה את הגל הבא ועוד משקיעים מכרו מניות לפני שיהיו עוד ירידות וכן הלאה.

אבל כמו שהמדפים יתמלאו מחדש, גם הבורסה תעלה בחזרה.

מה הכי מסוכן לעשות עכשיו?

בהתאם לכלל הרפואי "פרימום נון נוקרה", ראשית, אל תעשה נזק. בשנות ה-90 אלכס אנסקי אמר: מה לעשות? לעשות! אבל בניגוד לתחושה האנושית בזמן חירום של "חייבים לעשות משהו", לפעמים עדיף לא לעשות כלום מאשר לעשות משהו ולגרום לנזק בלתי הפיך.

הירידות בבורסה לא משקפות את ההפסדים בפועל של החברות הנסחרות בה אלא את הציפיות של כלל המשקיעים לגבי מה שהולך לקרות בעולם.

השנה יהיה מיתון, את זה כולם כבר יודעים ושווי השוק מגלם את המידע הזה. אם השוק צופה התאוששות מהירה ופתאום מדינות באירופה מאבדות שליטה ויש הגבלות חדשות בניו יורק, השוק ימשיך לרדת. אם השוק צופה שיתוק ממושך של שנתיים אבל בקיץ נראה חזרה כמעט מלאה לשגרה, השוק יעלה למרות המיתון, האבטלה, האינפלציה והעסקים שבקריסה. איך זה יכול להיות? כי העלייה תשקף את הפער בין מה שחשבנו שיהיה לבין מה שיהיה בפועל.

מתי השוק יתאושש?

השוק לא יחכה עד שהחולה האחרון יחלים אלא יגיב במהירות לכל שינוי לרעה או לטובה. ייתכן שיהיו עוד ירידות בהמשך בגלל הגבלות חדשות על בתי עסק ונגיע לירידה של 50% ויותר מהשיא וייתכן שכבר עברנו את נקודת השפל ומעכשיו יהיה רצף של עליות, לפעמים מתונות ולפעמים חדות.

יש כאלה שמציעים למכור בינתיים וברגע שהמצב יירגע לחזור. הם בעצם מנסים לתזמן את השוק. אבל איך הם יידעו שהמצב נרגע? אחרי עלייה של 10% מהשפל? או אולי 20%? אף פעם אי אפשר לדעת אם אנחנו בתקופה של עליות או ירידות. אנחנו יכולים רק לדעת שעד עכשיו היו עליות או ירידות. כל מה שיקרה החל מרגע זה הוא נעלם אחד גדול. יכול להיות שמחר תהיה עלייה של 10% ביום אחד והפרשנים יסבירו בדיעבד למה זה קרה אבל מי שעבר למזומן כבר פספס את הרכבת.

וכך קורה שאחרי ירידות אנשים מוכרים בזול ודוגרים על מזומן עד יעבור זעם. ואז יש קצת עליות, קצת ירידות, הרבה עליות, כמה ירידות, לפעמים עליות חדות, ואז הם נכנסים לאופוריה וחוזרים לשוק כשהוא ביוקר. עד למשבר הבא שבו שוב קונים ביוקר ומוכרים בזול.

אז מה צריך לעשות? להמשיך כרגיל לפי התוכנית המקורית כאילו אין מגפה משתוללת בעולם. לא לשנות את תמהיל התיק אלא לשמור על חלוקה של מניות/אג"ח לפי המשקל שהוגדר מראש ובמקרה הצורך לאזן את התיק כדי לחזור למשקל המקורי.

מה כדאי לעשות עכשיו?

אם אתם בכל זאת רוצים לעשות משהו, הנה כמה רעיונות.

זמן משפחה – ליהנות עם המשפחה בבית, לשחק עם הילדים. זה זמן טוב לבשל ביחד, להכין יצירות מעניינות, לצפות בסרט טוב ולצמצם את צריכת החדשות כי כמה כבר אפשר לראות פרשנים חמורי סבר על המסך.

ילדים ונוער – יש להם עכשיו הרבה זמן פנוי בבית. אם הם עברו את גיל 9 ושולטים במחשב, תנו להם במתנה את הקורס מינימאני לילדים ולנוער של ליה סרוגו (13) ודניאלה סולודקין (14). הקורס פותח ע"י ילדים למען ילדים. אם ילדה בת 11 יכולה להרוויח אלפי שקלים משיווק באינטרנט, גם הילדים שלכם יכולים. ההורים יכולים לעשות את הקורס ביחד עם הילדים ולהתפתח ביחד וגם להרוויח זמן איכות משותף.

שכירים בחל"ת – כדאי לבדוק אם אתם זכאים לקבל דמי אבטלה.

עצמאים – אם התשלומים כבדים עכשיו, תבדקו את האפשרות של דחיית תשלומי מוסדות ואם צריך אז אפשר להקטין מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי ואפילו לבטל. אם אתם מוכרים מוצרים והחנות סגורה, זו הזדמנות נהדרת לפתוח בקלות חנות אונליין ולבצע משלוחים. יש עוד שיטות לנצח את הקורונה ולהעביר את העסק לדיגיטל, כל עסק לפי האופי שלו. חשוב לדעת כי עצמאים רבים קיבלו מענק קורונה ללא ניירת והתעסקות. מומלץ לבדוק זכאות ולבקש מענק באזור האישי של רשות המסים.

השלמת הכנסה – כדאי לחשוב על הכנסה נוספת שאפשר להרוויח בעבודה מהבית. למשל, מדריכת הכושר ענת הראל מעבירה תוכנית אימונים אונליין ומדריכת היוגה אראל מרקוביץ מעבירה קורס יוגה דיגיטלי. אולי גם לכם יש ידע שיכול להפוך לקורס?

חוסכים – עכשיו שיש הרבה זמן פנוי בבית, קחו לעצמכם 5 שעות עבור קורס השקעות דיגיטלי של הומאיגד. זה חשוב במיוחד היום כדי לא לעשות טעויות קריטיות עם החסכונות. מי שרוצה משהו יותר מקיף, מוזמן לעשות את קורס החירות הפיננסית אונליין.

בריאות – וכמובן, לשמור על הוראות משרד הבריאות. להישאר בבית, לשטוף ידיים עם סבון, לשמור מרחק מאנשים ולא לגעת בשטח הפנים או במשטחים בחוץ.

יש סיבות לשמור על אופטימיות

למרות הקושי והכל, יש כמה סיבות לשמור על אופטימיות עבור היום שאחרי וירוס הקורונה.

1. סין השתלטה על המצב. גרף הפעמון של כמות החולים בסין מההתפרצות ועד לדעיכה נמשך בערך חודשיים בזכות הפעולות הדרסטיות. אז יש אור בקצה המנהרה.

2. מדובר בנגיף חדש שבהתחלה לא ידענו עליו כלום ומאז המידע עליו מצטבר בשיתוף פעולה עולמי: תסמינים, סיכוי הידבקות, רמת מסוכנות והנוגדנים שהגוף מפתח נגדו. ככל שיש יותר מידע, כך נדע להתגבר יותר מהר ולפתח חיסון.

3. הקיץ מתקרב. וירוסים מהסוג הזה לא שורדים בקלות בחום ובלחות של הקיץ. והקיץ הישראלי לא פראייר.

4. כל משבר כלכלי יכול להיות גם הזדמנות: לחתוך בהוצאות מיותרות בתקציב המדינה, לצמצם את המגזר הציבורי במקום להפיל את כל הנטל על השולמנים, לפתוח את השוק ליבוא חופשי, להפחית רגולציה חונקת על עסקים, וכל מה שיעזור לחסוך בכסף ציבורי. ולא חסר מאיפה לחתוך. אין סיבה שמי שעובד קשה ומשלם מסים יסבסד לאחרים הצגות בקאמרי, שידורי רדיו וטלויזיה, אג"ח מיועדות או פנסיה תקציבית מנופחת. גם אחרי שראינו שאפשר לעשות הרבה דברים מהבית דרך המחשב בלי להגיע פיזית לאיזה משרד ממשלתי, אולי ישכילו ביום שאחרי הקורונה להרחיב את שירותי האונליין ולחסוך התרוצצויות מיותרות. שר המשפטים כבר הבין את זה ואני מקווה שיהיו עוד בדרך.

5. ככל שהמשבר קשה יותר, כך פוטנציאל הצמיחה גבוה יותר. נכון, יהיו הרבה עסקים שיקרסו וכואב הלב עליהם. אבל כשרואים את רשימת החברות הגדולות שמרכיבות את המדדים המרכזיים, ברור לכולם שאנשים ימשיכו לקנות אוכל, לפרסם בגוגל ובפייסבוק, לקחת תרופות, לבנות בתים ולנעול נעליים. העולם לא יקרוס אלא יסתגל במהירות לשינויים. לכן אני ממשיך להפקיד כרגיל והולך לישון בשקט בלילה בידיעה שמה שירד יעלה בחזרה.

לסיכום, חשוב לשמור על הוראות משרד הבריאות. כדאי גם לבדוק את הזכויות שלכם. בזמן הפנוי שיש עכשיו בבית מומלץ לחשוב על רעיונות להכנסה נוספת בעבודה מהבית ולעשות קורס דיגיטלי בהשקעות כדי לא לעשות טעויות קריטיות עם החסכונות. תהיו אופטימיים ונעבור את ימי הקורונה ביחד, מהבית.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

2 תגובות

  1. אוריאל

    אם כל כך ברור שהשוק יחזור לעצמו – נשמע שזה הזמן להיכנס לשוק.

    • אלון שמש

      שום דבר לא ברור אבל לאורך ההיסטוריה תמיד השוק בסוף חזר לעצמו והמשיך לעלות.
      מה שכן ידוע זה שהמחיר של המניות היום זול יותר מהמחיר שהיה לפני כמה חודשים.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓