המטרה: לתזמן את שוק ההון, להיכנס לפני עליות ולצאת לפני ירידות.
קהל היעד: כל מי שמשקיע או רוצה להשקיע בשוק ההון כדי להרוויח ריבית.
האמצעי: כדור בדולח מגלה עתידות או מכונת זמן.
הדבר שהכי מפחיד את מי שהולך להשקיע בשוק ההון, במיוחד כשמדובר בסכום משמעותי שנכנס בבת אחת, זה שמחר בבוקר יתחילו ירידות תלולות שתוך ימים ספורים יחתכו את שווי התיק בעשרות אחוזים. רק המחשבה על 100,000 ש"ח שהופכים ל-50,000 ש"ח או מיליון שהופך לחצי מיליון יכולה לשתק את החוסך ולמנוע פעולה.
מצד שני, יש גם את החשש לפספס הזדמנויות ולדגור על מזומן בזמן שכל העולם קוטף את הפירות של העליות בבורסה. אף אחד לא רוצה להישאר בגשם בחוץ ולראות מהחלון את כולם חוגגים במסיבה.
אבל מתי הזמן הנכון להיכנס לשוק ההון?
הטעות הגדולה של רוב האנשים
הרבה אנשים חוששים להשקיע במניות והחשש הזה מובן. אבל אז הם רואים שיש עליות ועוד עליות והלב שלהם נחמץ. מבאס לחשוב על כל הרווחים שהפסידו בתקופות הטובות. ואז הם מחליטים להיכנס כדי לתפוס את הגל.
בשלב כלשהו, ותמיד מגיע השלב הזה, יש ירידה. ולפעמים אחרי הירידה יש עוד ירידות כמו כדור שלג מתגלגל. הרי בחדשות מדווחים בפרצופים מודאגים על משבר חמור שגורר את השוק העולמי לתהום, לפחות בואו ננסה להציל את מה שנשאר. אז מוכרים עד יעבור זעם.
ואז השוק מתאושש. אבל עדיין הטראומה טרייה בראש וקשה לחזור בשלב הזה. שוב יש עליות, לפעמים עליות חדות ולפעמים עליות מתונות. ואחרי כמה גלים יפים של עליות, המשקיעים שוב נכנסים לאופוריה ומרגישים ביטחון להיכנס לשוק וחוזר חלילה.
המחזוריות הזו גורמת להרבה משקיעים פרטיים לקנות ביוקר ולמכור בזול. חלק חוזרים על הטעות שוב ושוב וחלק בורחים מהבורסה אחרי ההפסד הראשון ומזהירים את החברים בפרלמנט של שישי שהבורסה היא קזינו ורק הטייקונים מרוויחים בה.
לקנות בזול ולמכור ביוקר
לא כולם נבהלים בקלות מהירידות. יש כאלה שאוהבים להגיד: "כשכולם מוכרים בפאניקה, אני אוסף סחורה במחירי רצפה". בתכלס זה יותר הגיוני כי מניה היא אחוז כלשהו של בעלות בחברה ואחרי ירידה אפשר לקנות באותו סכום יותר יחידות של בעלות בחברה. לכן הם מחכים לירידות כדי לקנות בזול.
אבל גם עם הגישה הזו יש בעיה: איך אפשר לדעת אם אנחנו באמצע הירידה או שהגענו לשפל שלה? אחרי ירידה של 5%? 10%? 50%? הרי בכל רגע נתון המגמה יכולה להימשך או להתהפך.
חוכמת הבדיעבד
בכל פעם ששוק המניות מגיב בצורה קיצונית לכאן או לכאן יהיו שלל פרשנים שיסבירו למה זה קרה: מלחמת סחר עם סין, מדיניות הפד, בחירות, צונאמי… תמיד יש סיבה בדיעבד. אבל המידע על האירועים האלה היה ידוע מראש, אז איך זה שאותם פרשנים לא ניצלו את המידע שברשותם כדי לגרוף הון מהעליות או מהירידות? תשובה: כי כולם חכמים בדיעבד.
אחרי תנודות חדות בשוק, כולם יכולים להסביר את רצף האירועים שהוביל לכך. אבל לפני התנודות, הפרשנים והאנליסטים יציגו הערכות סותרות למה שהולך לקרות כך שתמיד חלק יהיו צודקים וחלק יהיו טועים. כמו תחזית הורוסקופ או קוראת בקפה שיורה לכל הכיוונים וסטטיסטית לפעמים יוצאים דברים נכונים.
אז איך אפשר לתזמן את השוק?
מי שבכל זאת רוצה להיכנס לשוק בשיא השפל ולצאת בשיא העליות, אפשר להסתייע באחת מהשיטות הבאות.
כדור בדולח מגלה עתידות – לוקחים כדור בדולח שיודע לנבא את העתיד ובודקים אם השוק יעלה או יירד ובכמה. אם יעלה, קונים מניות. אם יירד, מוכרים את התיק עד לשיא הירידה.
מכונת זמן – בודקים מה השוק עשה בימים האחרונים וחוזרים אחורה בזמן באמצעות מכונת זמן. לפני העליות קונים ולפני הירידות מוכרים.
אם אין לכם כדור בדולח או מכונת זמן, עדיף לא לנסות לתזמן את השוק.
הסתייגות קלה: יש משקיעים שעוקבים אחרי כל צעד קטן של מספר חברות שנסחרות בבורסה וחלקם גם מרוויחים יפה באופן עקבי באמצעות תזמון פעולות. מבחינתם מספיק לקלוע ב-6 מתוך 10 פעולות כדי להצליח. אבל מדובר בעבודה לכל דבר שדורשת השקעה של זמן, עצבי ברזל וכסף עבור עמלות ומסים. זו לא הכנסה פאסיבית של שגר ושכח. למשקיע הפאסיבי שדוגל בשיטת "קנה והחזק" זה פחות מתאים.
למה לא כדאי לנסות לתזמן את השוק?
בכל רגע נתון השוק היעיל נמצא בשיווי משקל מלא והשווי שלו מתומחר לפי כל המידע שקיים אצל כולם. השוק יעיל ברמה כזו שכל מידע חדש שמתפרסם על חברה או מדינה כלשהי מוביל תוך שברירי שניה לפעולות קניה ומכירה כך ששווי החברה מתעדכן ברגע.
אתם מאמינים שחברות הטכנולוגיה ימשיכו לצמוח בגדול? כולם יודעים את זה והשווי היום מגלם את הציפיות לצמיחה. לדעתכם הריבית תעלה? השוק כבר מגלם את הניחוש הזה לפי הסיכוי שיתרחש.
קצת צניעות, אין לאף אחד מאיתנו מידע כלשהו שרק אנחנו יודעים עליו או ניחוש מושכל שלא קיים כבר במערכת. כל המידע שיש לנו נגיש לציבור וזורם במהירות אל מסלקת הבורסה.
חשוב גם לזכור שמשברים עולמיים, כמו פתיתי שלג, לעולם לא יהיו דומים אחד לשני. יש שינויים באחוז הירידות, בתנודתיות לאורך המשבר, בתקופת ההתאוששות ולעולם לא יהיה אפשר לדעת אם נגמרו הירידות או שיש עוד תחתית שאפשר להגיע אליה. את זה נדע רק בעתיד במבט לאחור.
כשלוקחים בחשבון גם את העמלות על הפעולות ותשלום מס רווח הון שמשלמים עכשיו במקום לדחות את המס לעתיד הרחוק, תזמון השוק עולה לכם ביוקר ורוב הסיכויים שתפסידו מהתזמון במקום להרוויח.
ככה אתם נראים כשאתם מנסים לתזמן את השוק:
ועדיין, גם אנשים שמבינים טוב מאוד שאי אפשר לתזמן את השוק, עלולים להרגיש חוסר ביטחון ולשאול ברשת: "אני יודע שאי אפשר לתזמן את השוק אבל…". ברוב המקרים אחרי ה"אבל" מגיעה נבואת זעם.
וואו, מפחיד, העולם הולך לקריסה טוטאלית
אז הנה כמה נבואות זעם מהשנים האחרונות. משעשע לפגוש את הכתבות האלה עכשיו ולראות כי מיום שחרב בית המקדש ניתנה נבואה לשוטים. פחות משעשע להיות בצד של אלו שנבהלו וביצעו פעולות בגלל אותן הפחדות.
- זה הגרף שמפחיד כעת את הסוחרים בבורסות – מפולת של סביב 30% (24.11.2013)
- מפחיד: האינדיקטור שחזה את מפולות 2000 ו-2007, שוב מתריע – צפו בגרף (2.6.2014)
- חוזה מפולת 2008 מזהיר מפני שאננות: המפולת האמיתית עדיין לא הגיעה (21.11.2014)
- שילר משגר אזהרה חריפה לשווקים: "השקט שלפני הסערה" (31.7.2017)
- בפעם האחרונה שמדד ה-VIX ו-S&P 500 התנהגו כך – זה לא נגמר טוב (3.9.2018)
מי שקרא ונבהל, הפסיד בגדול. מי שהתעלם מרעשי הרקע, הרוויח בגדול.
הזמן הכי טוב להשקיע
פתגם סיני עתיק אומר: "הזמן הכי טוב להשקיע, הוא לפני 20 שנה. הזמן הבא הכי טוב, הוא עכשיו". טוב, הפתגם מדבר על לשתול עץ אבל שתילת עץ זו השקעה לטווח ארוך כי הפירות הטעימים והצל הנעים יבואו רק בעוד כמה שנים.
תוציאו מהראש שלכם שאולי בקרוב השוק יעלה או יירד ואז יגיע הזמן הנכון לבצע פעולה. כמו שיש סיכוי שזה יקרה, יש סיכוי שזה לא יקרה.
תזמון ההשקעה צריך להיות תלוי בכסף הזמין לחיסכון ובמטרות החיסכון. חשוב לנטרל כל גורם חיצוני שאין לכם שליטה עליו ולהתעלם באלגנטיות מכל רעשי הרקע.
ואחרי כל זה, אם עדיין לא קיבלתם את הביטחון המלא להתחיל להשקיע, אני ממליץ בחום על קורס החירות הפיננסית של רונן מרגוליס. בתור בוגר הקורס יש לי בשבילכם קוד קופון 400 ש"ח במבצע "חבר מביא חבר".
לחץ כאן כדי לקרוא עוד על קורס החירות הפיננסית »
ולמי שלא רוצה לצאת מהבית או שאזור המרכז רחוק לו, אני ממליץ על קורס השקעות דיגיטלי של הומאיגד עם כפל מבצעים כולל קוד קופון 50% הנחה לגולשי אתר אלון חיסכון. כל צעד מבורך, העיקר שתתחילו להשקיע את הכסף שלכם במקום לתת לו להתבטל בעו"ש.
לחץ כאן כדי לקרוא עוד על קורס השקעות דיגיטלי מקוצרר למתחילים »
לסיכום, אם תנסו לתזמן את השוק, רוב הסיכויים שתעשו טעויות שיעלו לכם ביוקר וחבל. כדי לתזמן את השוק בצורה מוצלחת צריך כדור בדולח מגלה עתידות או מכונת זמן. מכיוון ששניהם לא קיימים במציאות, אי אפשר לתזמן את השוק. פשוט תשקיעו ותמכרו לפי הכסף הפנוי והצרכים שלכם ולא לפי אירועים חיצוניים.
דאָס איז זייער ינפאָרמאַטיוו און טשיקאַווע