המטרה: לבנות לבד תיק השקעות פאסיבי בצורה הכי פשוטה שאפשר.
קהל היעד: כל מי שחסך סכום כסף בצד ורוצה להתחיל לקבל עליו ריבית.
האמצעי: קניית קרנות זולות מחקות מדדים בחשבון מסחר עצמאי.
אם חסכתם קצת או הרבה כסף בצד ונמאס לכם לראות את הכסף שלכם מעלה אבק בעו"ש ומאבד את ערכו בגלל האינפלציה, זה הזמן לבצע את הצעד הראשון ולהתחיל להשקיע.
אפילו אם תתחילו במנות קטנות של אלפים בודדים כדי לראות איך זה עובד, הצעד הראשון הוא הצעד הכי חשוב כי הוא מייצר הרגל בריא שיתגמל אתכם בעתיד עם ריבית דריבית.
שלב 1 – לשריין סכום כסף פנוי להשקעה
מאוד מסוכן להשקיע כסף שאין לכם אז תשקיעו רק כסף שיש לכם. אם כרגע החשבון במינוס, כסחו את האוברדראפט בלי רחמים ואז תבטלו את מסגרת האשראי.
צברתם מספיק כסף שיכול להתחיל לעבוד במקום להתבטל? נהדר.
שלב 2 – לפתוח חשבון השקעות למסחר בני"ע
בבנקים גובים דמי ניהול שהם אחוז כלשהו מהתיק ובבתי השקעות גובים סכום קבוע לחודש. כל עוד מדובר באלפים בודדים, אפשר להישאר בבנק. ברגע שהתיק גדל ועובר את אזור ה-20,000 ש"ח, עדיף להעביר את התיק לבית השקעות למסחר עצמאי.
שלב 3 – לבחור את החלוקה של מניות מול אג"ח
השלב הזה קריטי ודורש חשיבה קרה, נטולת רגשות ומנותקת מהמצב הכלכלי הנוכחי. היתרון של מניות הוא סיכוי לתשואה גבוהה בטווח הארוך. החיסרון של מניות הוא תנודתיות בטווח הקצר. האג"ח תנודתי פחות ממניות וזה יתרון אבל גם התשואות יהיו פחות ממניות וזה חיסרון.
לכן צריך לחשוב טוב טוב מהו האיזון הנכון בין מניות ואג"ח שיאפשר לכם ליהנות מתשואות טובות וגם לישון טוב בלילה בכל זמן, אפילו ובעיקר כשיגיע המשבר הכלכלי הבא.
ככל שהכסף מושקע לתקופה יותר ארוכה בלי שנוגעים בו, כך אפשר להגדיל את אחוז המניות. אם מתקרבים למועד שבו רוצים להשתמש בכסף, עדיף להקטין את אחוז המניות ולהגדיל את אחוז האג"ח.
בכל מקרה, בין אם בוחרים בחלוקה של 50/50, 70/30 או 90/10, אסור לשנות את התמהיל בעקבות אירועים חיצוניים. אם משבר כלכלי עלול לגרום לכם למכור בפאניקה, תבנו מראש תמהיל שאפשר לחיות איתו בשלום.
שלב 4 – לקנות קרנות זולות מחקות מדדים
יש משקיעים שמחזיקים בתיק שלהם מגוון ני"ע של מניות ואג"חים אבל זו לא חובה. למעשה, אפשר להסתפק ב-2 קרנות בלבד ועדיין לקבל פיזור גלובלי של מאות ואפילו אלפי חברות גדולות וחזקות.
חשוב לוודא שמדובר בקרנות פאסיביות מחקות מדדים בדמי ניהול נמוכים ככל האפשר. חבל לבזבז חלק גדול מהתשואה על דמי ניהול.
במאמרים הבאים אפרט על הניירות השונים כולל דוגמאות.
שלב 5 – לבנות הרגל של השקעה
תהפכו את עניין ההשקעה להרגל בריא. יש כאלה שאחרי ההוצאות השוטפות בודקים כמה נשאר להם ואז משקיעים כמה שאפשר.
אני בעד השיטה ההפוכה: קודם כל להשקיע סכום קבוע ואחרי זה לתכנן את ההוצאות לפי מה שנשאר.
כמובן שהסכום הקבוע צריך להיות הגיוני כך שלא תגלשו בטעות למינוס.
שלב 6 – לא לעשות כלום
לפעמים זה החלק הכי קשה בתהליך. הרי לקנות ני"ע עושים בכמה קליקים בפחות מ-5 דקות. אז מה עכשיו? לא לבדוק את שווי התיק כל בוקר? לא למכור לפעמים בהתאם למצב? לא להיות עם יד על הדופק?
לא ולא ולא. לא לגעת בתיק עד שמצטבר עוד כסף לרכישת ני"ע, לא להתייחס לעיתונות הכלכלית שמספרת על הזדמנויות למניות חמות או על אנליסטים שצופים את המפולת הקרובה ובכלל לא כדאי לבדוק את שווי התיק בתדירות גבוהה.
השינויים ברמה היומית או השבועית חסרי משמעות עבור משקיעים לטווח ארוך ומי שבודק את התיק בכל יום עלול לעשות שטויות. בנוסף, ברגע שמוכרים ברווח צריך לשלם מס רווח הון בנוסף לעמלות הרגילות אז עדיף לדחות את המס לנצח.
עוד דרך מהירה לבצע את הצעד הראשון
יש כאלה שכבר מוכנים לבצע את הצעד הראשון אבל תמיד נשאר להם לקרוא עוד מאמר, לשאול בעוד פורום, ובינתיים הכסף ממשיך לצבור אבק במקום להתחיל לעבוד.
מדורי הכלכלה ובתי ההשקעות בנו לתחום ההשקעות תדמית של משהו מסובך ששייך רק למומחים, לכרישים ולזאבים. אני לא מאשים אותם, הרי הם מתפרנסים יפה מכל מי שמפקיד בידיהם את כספו.
למרבה המזל, האמת היא שלא צריך להיות מומחה להשקעות וגם לא צריך להתעסק עם דוחות של חברות כדי לבנות תיק השקעות. להשקיע את הכסף לבד בתבונה זה פשוט כמו לבצע העברה בנקאית אונליין.
אז אם עוד לא עשיתם את הצעד הראשון, אני יכול לעזור לכם: בואו לשני המפגשים של קורס החירות הפיננסית בהנחיית רונן מרגוליס ותצאו משם עם תוכנית מסודרת שגם פשוטה לאללה. אני עשיתי בעצמי את הקורס אז יש לכם קוד קופון 400 ש"ח במבצע "חבר מביא חבר".
לסיכום, לבנות לבד תיק השקעות פאסיבי זה לא מסובך אלא פשוט ביותר. כל מה שצריך לעשות זה לפתוח חשבון השקעות, לבחור חלוקה של מניות מול אג"ח, לקנות קרנות נאמנות מחקות מדד בדמי ניהול הכי זולים ולתת לכסף לעבוד.
תודה רבה 🙂
אוהב את הפוסטים שלך.