המטרה: להקטין את המס על ההשקעות ואפילו לאפס אותו לחלוטין.
קהל היעד: כל מי שמשקיע או רוצה להשקיע בשוק ההון כדי להרוויח ריבית.
האמצעי: קרן השתלמות, דחיית מס, קיזוז הפסדים ונקודות זיכוי מס.
השקעתם בבורסה ושווי התיק שלכם עלה? נהדר. אבל יש כאן מישהו שרוצה להשתתף ברווחים שלכם. אתם כבר יודעים על מי אני מדבר, נכון?
בכל פעם שאתם מוכרים ני"ע ברווח, מס הכנסה גובה 25% מהרווח הריאלי. דוגמא: קניתם קרן נאמנות שעלתה ב-10% ובאותה תקופה הייתה אינפלציה של 2%. מבחינת מס הכנסה הרווח שלכם הוא 8%. מתוך הרווח הזה הבנק או בית ההשקעות ינכה 25% במקור.
כשמדובר בפקדונות בנקאיים או בהלוואות ללא הצמדה למדד, המס הוא 15% מהרווח הנומינלי, כלומר לא מתייחסים לאינפלציה.
אז איך נשמור על הכסף הזה אצלנו במקום לשלם אותו למס הכנסה? יש כמה שיטות שאני משתמש בהן.
רק קודם הבהרה: כל פעולה שתעשו היא על אחריותכם בלבד. אם יש ספק, תתייעצו עם איש מקצוע.
1. קרן השתלמות
האווזה שמטילה ביצי זהב. נכון, גם קרן פנסיה וקופת גמל פטורות ממס על הרווחים. אבל היתרון הגדול של קרן השתלמות הוא באפשרות למשוך את הכסף בקצב שמתאים לנו ולא רק לקבל קצבה חודשית. לכן זה החיסכון האחרון שנוגעים בו, אם בכלל.
בתור עצמאי הפקדתי בתחילת השנה לקרן השתלמות 18,240 ש"ח אבל גם שכירים יכולים בדיון שכר לבקש מהמעסיק קרן השתלמות במקום סתם תוספת לברוטו. המעסיק לא חייב להפקיד לכם אבל שווה לנסות, גם אם זה יהיה על חשבון הברוטו כך שבחישוב הסופי עלות השכר מבחינתו תצא אותו דבר. נצלו את ההטבה של קרן השתלמות עד למקסימום הפטור ממס רווח הון.
2. דחיית מס שקולה להטבת מס
נתחיל עם כלל פשוט: עדיף לשלם את המס בעוד כמה שיותר שנים מאשר לשלם אותו עכשיו. כי במהלך השנים האלה הכסף שנמצא בחיסכון שלנו ולא בקופת האוצר מייצר ריבית דריבית. לכן עדיף לדחות את המס בכמה שיותר זמן.
אז איך דוחים את המס לנצח? פשוט לא מוכרים. קונים מדדי מניות עם פיזור גבוה וכך אפשר להחזיק בהם לאורך שנים ארוכות. מס משלמים רק בזמן המכירה אז כל עוד מחזיקים ולא מוכרים, אין תשלום מס.
כשממשיכים לעבוד ונמצאים בשלב ההפקדה, אין צורך למכור אא"כ יש פתאום צורך בסכום גבוה. ואחרי שמפסיקים לעבוד ורוצים למשוך רווחים, יש פתרון גם לזה שאספר עליו בהמשך.
3. קרן צוברת דיבידנדים ולא מחלקת דיבידנדים
יש יתרון דחיית מס בקניית קרנות צוברות דיבידנדים ולא מחלקות דיבידנדים. נניח שיש לכם קרן מחלקת וקיבלתם דיבידנד של 4,000 ש"ח. במקרה כזה תשלמו ישר 1,000 ש"ח.
אבל אם הקרן צוברת את הדיבידנד לנכסי הקרן, יש דחיית מס עד למכירה. במצב כזה אפילו אם תצטרכו 4,000 ש"ח ותמכרו בשווי כזה, המס שתשלמו יהיה רק מתוך הרווח הריאלי ולא על הקרן.
4. קיזוז רווחים מול הפסדים
אם מוכרים ני"ע ברווח, אפשר באותה שנה למכור ולקנות בחזרה ני"ע שכרגע בהפסד (אם יש) כדי לקזז ביניהם.
בעיקרון הקיזוז של רווחים והפסדים אמור להיות אוטומטי אבל רק ברמת החשבון הבודד ורק באותה שנה קלנדרית. כשמדובר בחשבונות שונים הקיזוז לא יהיה אוטומטי ולכן צריך לבקש החזר מס.
כשיש בשנה אחת רווח ובשנה שאחריה הפסד, אי אפשר לקזז ביניהם. אבל כשיש בשנה כלשהי הפסד, אפשר להגיש דוח שנתי כדי לגלגל אותו לשנים הבאות עד שיהיה רווח ולקזז ביניהם.
שימו לב שגם עמלות ודמי ניהול נחשבים להפסדים אז גם בשנה עם אפס פעילות בשוק ההון, ייתכן שיש לכם הוצאות שאפשר לקזז בעתיד. איך תדעו שמגיע לכם? תוציאו מחשבון ההשקעות טופס 867 ותראו שם "הפסדים ברי קיזוז".
5. לנצל עד הסוף נקודות זיכוי מס
שימו לב טוב טוב לטיפ הבא כי הוא יכול לעזור להרבה אנשים שלא עובדים או עובדים קצת, למשל פנסיונרים שחסכו בצד ועכשיו ירוויחו 12,960 ש"ח בשנה בזכות מימוש הרעיון שאני כותב עליו. את הטיפ הזה כנראה לא תקראו בעיתונות הכלכלית.
לכל תושב בישראל יש 2.25 נקודות זיכוי מס. כל נקודת זיכוי שווה 216 ש"ח בחודש שזה 2,592 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2018). אישה מקבלת תוספת חצי נקודת זיכוי ויש גם תוספת נקודות זיכוי להורים לילדים, חיילים משוחררים, מסיימי תואר, ועוד שלל קריטריונים לקבלת נקודות זיכוי מס.
איך זה קשור לחיסכון בשוק ההון? כי החזר מס אפשר לקבל לא רק על מס שמופיע בתלוש המשכורת אלא גם על מס רווח הון.
אז מה צריך לעשות? קודם כל לבדוק כמה נקודות זיכוי יש לכם. בשביל מי שלא עובד, מדובר בנקודות זיכוי לא מנוצלות. בשביל מי שעובד קצת ונמצא מתחת לסף המס, אפשר לבדוק כמה נקודות נוצלו וכמה נותרו.
ניקח למשל גבר ואישה שלא עובדים (הגיל לא משנה) ואין להם עוד נקודות.
לגבר יש 2.25 נ"ז בשווי שנתי:
2.25*216*12=5,832
לאישה יש 2.75 נ"ז בשווי שנתי:
2.75*216*12=7,128
זה המס שהם יכולים לקבל בחזרה. אז כשיש מס רווח הון של 25% מהרווח הריאלי, הרווח המקסימלי שבו הם פטורים ממס הוא כפול 4.
הגבר יכול להרוויח 23,328 ש"ח בלי לשלם מס.
האישה יכולה להרוויח 28,512 ש"ח בלי לשלם מס.
אי אפשר להעביר נקודות זיכוי משנה אחת לשנה הבאה. המונה מתאפס בסוף השנה והנקודות הלא מנוצלות הולכות לאיבוד.
לכן במצב כזה הגבר יכול לקראת סוף השנה למכור ני"ע ברווח של 23,328 ש"ח ולשלם מס במקור 5,832 ש"ח. כמובן שאפשר לקנות שוב מחדש אבל צריך לשמור רזרבה בצד כדי שאחרי תשלום המס החשבון לא יהיה בחריגה.
אחרי סוף השנה, באזור חודש מרץ, כבר אפשר להוציא מחשבון ההשקעות טופס 867. בטופס הזה כתוב מה היה הרווח וכמה מס שולם במקור. אם המס שולם בשנת 2018, תוכלו לבקש החזר מס (זה ממש פשוט) עד סוף שנת 2024.
ברגע שנגמרת השנה, החזר המס מתחיל לצבור ריבית של 4% בשנה וגם הצמדה למדד עד למועד התשלום. לכן אין סיבה למהר או להתבאס שההחזר לוקח הרבה חודשים, רק לזכור להגיש את הבקשה לפני שיעברו 6 שנים.
הטיפ הזה חוסך לאמא שלי 7,128 ש"ח בשנה. זה כסף שנשמר אצלה במקום שייבלע בקופת אוצר המדינה.
6. חשבון השקעות משותף לזוג נשוי
בהמשך לטיפ הקודם, עדיף לזוג נשוי לנהל חשבון השקעות משותף כדי לנצל את נקודות זיכוי של שניהם ביחד. אם החשבון רשום על שם אחד מבני הזוג, אפשר להוסיף את השני לחשבון בלי שיהיה אירוע מס. רק ליתר ביטחון חשוב לוודא מול בית ההשקעות שלא יהיה אירוע מס כי מדובר בזוג נשוי. מה שאומר שגם אם כל אחד רוצה להשקיע בנפרד, אפשר להוסיף בכל חשבון את בן הזוג השני.
למה זה משתלם? כי הנקודות מצטברות ביחד. בניגוד לשותפים רגילים שלכל אחד יש 50% בחשבון, זוג נשוי יכול לנצל את הנקודות של שניהם ביחד. אז לגבר עם 2.25 נ"ז שנשוי לאישה עם 2.75 נ"ז, יש ביחד 5 נ"ז.
במקום שהגבר יוכל להרוויח בנפרד 23,328 ש"ח והאישה תוכל להרוויח בנפרד 28,512 ש"ח, הם יכולים לנהל חשבון השקעות משותף ולהרוויח בו 51,840 ש"ח כדי לקבל החזר מס של 12,960 ש"ח. במצב שבו כל אחד מנהל חשבון השקעות שרשום רק על שמו, לא יהיה אפשר לקזז מס מיותר בחשבון אחד עם נקודות לא מנוצלות בחשבון השני.
7. ללמוד שיטות מעשיות להשקעות פאסיביות ותכנון מס
אחד הסיכונים בניהול השקעות, מעבר לתנודתיות השוק, הוא תשלום מס גבוה שחותך רבע מהרווחים. לכאורה מס גבוה מצביע על רווחים גבוהים אז אולי צריך לשמוח שמשלמים הרבה ולא קצת אבל למעשה יכולים להיות שני אנשים שהרוויחו בהשקעות בדיוק את אותו סכום ואחד ישלם יותר מסים מהשני כי הוא לא למד את החוקים.
כדי להכיר ולנטרל את סיכון המס ואת שאר הסיכונים, אני ממליץ לכם לבוא לקורס החירות הפיננסית של רונן מרגוליס. לפעמים שינוי קטן בהתנהלות שלנו יכול להצטבר להבדל של מאות אלפי שקלים במהלך החיים.
אז תהיו בצד של אלה שמכירים את הכללים וחוסכים כסף ולא בצד של אלה שזורקים כסף על עמלות ומסים בגלל חוסר ידע.
וכדי לחסוך לכם עוד קצת כסף שתוכלו להשקיע אותו בתבונה, בתור בוגר הקורס יש לי בשבילכם קוד קופון 400 ש"ח במבצע "חבר מביא חבר". תלמדו ותחסכו!
לחץ כאן כדי לקרוא עוד על קורס החירות הפיננסית »
לסיכום, אפשר להקטין ואפילו לבטל את התשלום של מס רווח הון באמצעות קרן השתלמות, דחיית מס, קיזוז הפסדים ונקודות זיכוי מס. תלמדו את הכללים ותקטינו את סיכון המס כדי שהכסף יישאר אצלכם.
האם מדובר רק בהשקעות? אם כן, האם גם בביטוח מנהלים וקרנות גמל להשקעה? לא ברור איך זה עובד, כי נקודות זיכוי מתבטאות רק בתלוש המשכורת. אשמח להבהרה.
ביטוח מנהלים – משלם קצבה חודשית בגיל הפנסיה אז הוא פטור ממס.
קופת גמל להשקעה – אפשר לבחור אם למשוך את הכסף ואז לשלם מס רווח הון או לקבל קצבה חודשית בגיל הפנסיה ולא לשלם מס רווח הון. על הכסף שתמשכי תשלמי מס רווח הון במקור אבל אם יש לך נקודות זיכוי לא מנוצלות תוכלי לבקש החזר מס.
בכל אופן נקודות זיכוי זה לא רק בתלוש המשכורת. אדם שלא עובד, בין אם מדובר בסטודנט או בפנסיונר, יכול להשתמש בנקודות האלה בשביל החזר מס (אם שילם מס באותה שנה).
יש לי פטור מס לצמיתות , האם הפטור הינו גם על מס רווחי הון? אני עובד ולא משלם מס הכנסה
תודה
לא שמעתי על פטור מס שאין לו תקרה אבל אתה יכול לבדוק אם מגיע לך החזר מס על מה ששילמת. הבדיקה היא בחינם:
http://www.alonsave.co.il/%D7%94%D7%97%D7%96%D7%A8-%D7%9E%D7%A1-%D7%9C%D7%A9%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D
שלום רב. תודה עם העצות המחכימות. אשמח לקבל הסבר מפורט יותר על סעיף 5 המדבר על התקזזות ברווחי הון.לא כ"כ הבנתי
תודה רבה.
אלון שלום,
תודה על פוסט מעשיר. מבקשת/מציעה שתרשום תאריך של הפוסטים, כי זה תחום שמשתנה מאוד.
אתה בטוח לגבי 6? ממה שאני מכיר רק בן זוג אחד (הרשום) יכול לקזז נקודות זיכוי כנגד הכנסות פאסיביות אם שניהם לא עובדים.
יש לך מקור לזה במקרה?
סעיף 6 – הכנסות פסיביות תמיד ייוחסו לבן הזוג עם ההכנסה הגבוהה גם תרשום אותם בדוח אצל בן הזוג עם ההכנסה הנמוכה.
כדאי שתתקן את המאמר או שתצרף סימוכין (חוק, תקנה , פס"ד) שיתמוך במה שכתבת.
לגבי 5 זה נכון שאפשר לקזז נקודות זכות ממס רוחי הון אבל יש לשים לב שרק נקודות זכות הבסיסים (קרי 2.5 לזכר וכו') אפשר לנקות אבל הנקודות זכות התוספת שיש בגין ילדים וכדו' אינם מתקזזים עם מס רוחי הון רק עם מס של עבודת כפיים
אפשר לעיין עוד בנושא באתר כל זכות https://www.kolzchut.org.il/he/%D7%A0%D7%A7%D7%95%D7%93%D7%AA_%D7%96%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%99