פוליסת חיסכון בחברת ביטוח: כדאי או לא?

המטרה: להשקיע את הכסף בצורה פאסיבית.

קהל היעד: כל מי שיש לו סכום פנוי להשקעה ומתלבט איפה לשים אותו.

האמצעי: פוליסת חיסכון בחברת ביטוח? בואו נבדוק ביחד.

פוליסת חיסכון בחברת ביטוח

פוליסת חיסכון בחברת ביטוח

על המוצר הבא לא תשמעו בבתי ההשקעות. גם יועץ ההשקעות בבנק לא ימליץ עליו. מדובר במוצר של חברות הביטוח שמקודם באמצעות שלל כתבות פרסומיות ומשווק בהתלהבות ע"י סוכני הביטוח.

אז בואו נדבר על פוליסות חיסכון.

מה הרעיון של פוליסת חיסכון?

נתחיל מהשם. יכול להיות שתפגשו את המוצר הזה בשם אחר כמו פוליסת השקעה, פוליסה פיננסית, חיסכון מנוהל… אבל שהשם לא יבלבל אתכם, לא מדובר בביטוח אלא השקעה בשוק ההון: מניות, אג"ח וגם נכסים לא סחירים.

כדי לפתוח פוליסת חיסכון בוחרים חברת ביטוח ואז בוחרים מסלול לפי רמת הסיכון שמתאימה לכם. לטווח ארוך מתאים מסלול יותר מנייתי, לטווח קצר עדיף מסלול פחות מנייתי כדי לא להגיע לנקודת המשיכה בדיוק אחרי נפילה קשה. רצוי להתמקח על דמי הניהול.

כשמושכים את הכסף, משלמים מס רווח הון של 25% מתוך הרווח הריאלי.

יתרונות של פוליסת חיסכון

גמישות – אפשר להפקיד מתי שרוצים וכמה שרוצים סכום חד פעמי, תשלום חודשי בהוראת קבע או שילוב של שניהם. אפשר גם למשוך מתי שרוצים וכמה שרוצים את הכל, רק חלק או לקבל קצבה חודשית בצורה אוטומטית במינימום התעסקות.

דחיית מס – מעבר בין מסלולים אינו יוצר אירוע מס. כך אפשר לשנות את רמת הסיכון בלי למכור תוך כדי תשלום מס. את המס ניתן לדחות עד למימוש הכסף.

סעיף 125 ד' – יש הטבת מס בתנאים מיוחדים שארחיב עליהם בהמשך.

חסרונות של פוליסת חיסכון

דמי ניהול – בממוצע סביב 1% מהצבירה ומותר עד 2%. במילים אחרות, מדובר במוצר יקר להחריד גם אחרי מיקוח מוצלח. למען ההגינות יש לציין שדמי הניהול לא עולים בהפתעה אלא מדובר בחוזה בין חברת הביטוח ללקוח. גם אין עמלות קנייה ומכירה. זו הסיבה שסוכני הביטוח משווקים את המוצר, הם גוזרים קופון מתוך דמי הניהול שתשלמו.

חוסר שקיפות – אפשר לדעת רק באופן כללי מה מדיניות ההשקעה של המסלול אבל אין לנו שום דרך לדעת אילו נכסים מושקעים שם בפועל. הנה מדיניות לדוגמא של מסלול כללי עם הרבה מילים שלא אומרות כלום: נכסי המסלול יהיו חשופים לנכסים מסוגים שונים בכפוף להוראות הדין ובכפוף לשיקול דעתה של ועדת ההשקעות.

ניהול אקטיבי – ברוב המוצרים קיימת אפשרות לחקות מדדים: קרנות נאמנות, קרנות סל, קרנות השתלמות, קופות גמל לתגמולים, קופות גמל להשקעה ולאחרונה גם קרנות פנסיה. בפוליסות חיסכון לא קיימת האפשרות הזו.

אז האם כדאי לפתוח פוליסת חיסכון?

חברות הביטוח משווקות את המוצר בתור תחליף לפיקדון בנקאי שמקבל ריבית אפסית וניתן למשיכה רק בתחנות יציאה. עם זה אני בהחלט יכול להסכים, במיוחד כשרוצים לפתוח חיסכון לילדים. כשאלו שתי האפשרויות, עדיף להעביר מהפיקדון לפוליסה כדי לקבל ריבית וליהנות מנזילות גבוהה ללא קנסות יציאה. רק צריך לשים לב שלא לוקחים סיכון גבוה מדי בהתאם לתקופת ההשקעה.

אבל כשעורכים השוואה למוצרים אחרים, פוליסת החיסכון כבר לא נראית כזו אטרקטיבית.

פוליסת חיסכון או קרן השתלמות?

אם יש לכם אפשרות להפקיד לקרן השתלמות ולא הגעתם לתקרת ההפקדה, קרן השתלמות לוקחת בגדול בזכות הפטור ממס רווח הון, פחות דמי ניהול והאפשרות לדעת איפה הכסף מושקע כולל אפשרות לניהול עצמי באמצעות קרן השתלמות IRA.

פוליסת חיסכון או קופת גמל להשקעה?

בקופת גמל להשקעה משלמים פחות דמי ניהול, יש יותר שקיפות כולל מסלולים מחקי מדדים ואפשר להפוך את הקופה לקצבת פנסיה פטורה מתשלום מס רווח הון.

במעבר של קופת גמל להשקעה מחברה אחת לחברה אחרת, בקופת גמל אין אירוע מס ואילו בפוליסת חיסכון יש אירוע מס. המשמעות היא שמושכים את כל הכסף, משלמים את המס ומפקידים בחברה אחרת את מה שנשאר. זו עוד נקודה לרעת הפוליסה שהופכת את הלקוחות לשבויים.

הבעיה עם קופת גמל להשקעה זה שיש תקרת הפקדה של כ-70,000 ש"ח בשנה. בפוליסת חיסכון אפשר להפקיד כמה שרוצים ללא הגבלה. כל עוד נמצאים מתחת לתקרה ויש אפשרות בחירה בין שני המוצרים, קופת גמל להשקעה מנצחת פוליסת חיסכון.

פוליסת חיסכון או תיק השקעות?

נערוך השוואה בין העלויות. בתיק השקעות עצמאי בבית השקעות יש תשלום קבוע באזור 15 ש"ח בחודש, עמלות ק/מ באזור 0.09% ודמי ניהול פנימיים של הקרנות שקנינו. בקרנות המחקות דמי הניהול זולים משמעותית מהקרנות האקטיביות. למשל, קרן מחקה סנופי של בלאקרוק עם דמי ניהול 0.07%.

כל העלויות ביחד אפילו לא מתקרבות לעלויות של 1% בשנה, כל שנה.

ובתיק השקעות אנחנו מקבלים גמישות מוחלטת לבחור ני"ע עם פיזור גבוה ואנחנו יודעים איפה באמת מושקע הכסף שלנו.

לגבי דחיית מס, גם על קרן נאמנות אין תשלום מס עד שמוכרים אותה. אין שום סיבה לעבור מסלולים ולשנות את רמת הסיכון בעקבות אירועים חיצוניים כי זה נקרא לתזמן את השוק.

סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה

הסעיף הזה יכול בקלות להפוך למאמר בפני עצמו. לא ארחיב יותר מדי כי מאמרים כאלה יש בשפע באינטרנט מסיבה ברורה: לחברות הביטוח יש אינטרס לשווק פוליסות חיסכון ולכן מציגים את היתרונות של המוצר.

מדובר בהטבת מס שמקבלים מי שנולדו עד 31.12.1948. ילידי 1.1.1949 והלאה, זה לא בשבילכם.

ההטבה מתאימה למוצרים שבהם הרווחים נחשבים כריבית: פיקדון בנקאי או פוליסת חיסכון.

פקדונות בנקאיים נותנים ריבית אפסית אז זה לא מעניין. אבל בפוליסות חיסכון מקבלים ריבית והמס מתחיל לכאוב בכיס.

אדם שזכאי להטבה יכול לקבל בכל שנה החזר מס של 3,390 ש"ח. בני זוג שזכאים להטבה יכולים לקבל בכל שנה החזר מס של 4,170 ש"ח. המספרים נכונים לשנת 2020 ומתעדכנים בכל שנה לפי המדד.

אי אפשר לצבור הטבות משנה לשנה אלא כל שנה קלנדרית עובדת בנפרד.

כדי לקבל החזר מס, צריך לבצע לקראת סוף השנה מכירה רעיונית. זה אומר שמבקשים מסוכן הביטוח למכור כך שהרווח יהיה 13,560 ש"ח ליחיד או 16,680 ש"ח לזוג, משלמים מס של 25%, מה שנשאר מופקד מחדש ובסוף השנה מגישים דוח שנתי כדי לקבל החזר מס. לדוח השנתי מצרפים את אישור חברת הביטוח על ניכוי מס במקור.

האם הטבת המס משתלמת? לדעתי לא. אם יש בקופה עד כמה מאות אלפי שקלים בודדים, במילא אפשר לקבל החזר מס מלא בזכות נקודות הזיכוי והמס המופחת שיש מעל גיל 60: לגבר באזור 15,000 ש"ח, לאישה באזור 18,000 ש"ח, לזוג באזור 33,000 ש"ח. אם יש בקופה סכום משמעותי מעל 400,000 ש"ח, דמי הניהול שתשלמו יעלו יותר מהטבת המס.

למי כדאי לפתוח פוליסת חיסכון?

אנשים ששומרים את החסכונות שלהם בעו"ש או בפיקדון בנקאי ולא מוכנים אפילו לשקול את המחשבה של לנהל לבד את הכסף, עדיף כבר שלפחות יקבלו ריבית כלשהי מאשר לא לקבל ריבית בכלל.

ה-70,000 הראשונים בכל שנה יכולים ללכת לקופת גמל להשקעה והשאר לפוליסת חיסכון.

למי כדאי להתרחק מפוליסת חיסכון?

למי שמוכן להשקיע מאמץ מינימלי כדי לקחת אחריות על הכסף שלו. בניגוד למה שמנסים למכור לנו בתקשורת הכלכלית, לא מדובר במדע טילים, לא צריך תואר בשוק ההון, לא צריך לנתח חברות וגם לא להקדיש הרבה זמן לנושא.

כל מה שצריך זה להבין את העקרונות של השקעה פאסיבית לטווח ארוך, לבחור 2 או 3 קרנות מחקות עם פיזור גבוה ולהחזיק לטווח ארוך בשיטת שגר ושכח.

יש באינטרנט המון חומר שמסביר איך לעשות את זה בקלות במינימום התעסקות ואפשר ללמוד את הכל לגמרי לבד. מי שאוהב כמוני קיצורי דרך ורוצה לקבל תכלס רק את המידע שבאמת חשוב בלי רעשי הרקע שמסביב, מוזמן לעשות את קורס החירות הפיננסית של רונן מרגוליס. המידע החשוב באמת כבר ארוז בתוך השיעורים. התשלום הסמלי על הקורס יעלה פחות מדמי הניהול שתשלמו בשנה הקרובה על פוליסת חיסכון. אני כבר עשיתי את הקורס אז זכיתם בהנחת "חבר מביא חבר".

לסיכום, פוליסת חיסכון היא מוצר יקר ולא שקוף. זה עדיף מאשר סתם לשמור בעו"ש או בפיקדון בנקאי אבל יש אפשרויות טובות יותר: תיק השקעות למסחר עצמאי למי שרוצה דמי ניהול אפסיים או קופת גמל להשקעה למי שלא רוצה לקנות ני"ע בעצמו.

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓

תגובות

⇓ כתוב את התגובה שלך כאן ⇓